30-то издание на Празника на картофа ще се отбележи в град Клисура, съобщи кметът Генка Тодорова, предаде "Фокус". Празникът ще се проведе на 22 октомври, а събитията започват в 11.00 часа.

„Ще има кратка делова част и кулинарна изложба, на която ще се предлагат предимно изделия от картофи. По време на празника ще има и еснафски шатри, тъй като тук ще бъде Задругата на майсторите от Карлово. Те ще излагат техни произведения. През деня ще се състои бирен фест, както и народно веселие с жива музика. Също така ще се продават и картофи от Клисура“, обясни кметът.

Тя добави, че картофопроизводителите в града са значително малък брой. „Поради тази причина ние перифразирахме името на празника. Нарекохме го Празник на картофа и земеделските производители в Клисура, защото младите хора вече имат увлечение към засаждане на традиционния и типичния за Клисура розов храст“, посочи Тодорова.

Тя обясни, че интерес към събитието проявяват хора от цялата страна. „Те съчетават празника с техни екскурзии. Ние широко популяризираме празника и туроператорите използват този момент, като организират екскурзии до Клисура по този повод“, каза още кметът на града.