Икономистите на БАН прогнозират икономически растеж от 2,9 на сто за 2016 година. Това съобщи доц. д-р Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при БАН, позовавайки се на БТА.

Той представи есенната актуализация на Годишния доклад за прогноза за икономическото развитие на България за периода от 2016 до 2018 г. на Института .
Пролетната прогноза на БАН беше за растеж от 1,9 на сто. Според учените причините за променените прогнози са евентуални данни за по-добър туристически сезон и вероятните резултати от селскостопанската година.

Докладът за икономическото развитие у нас на Института за икономически изследвания при БАН се изготвя всяка година като проследява микро и макро икономическите показатели, външен, фискален и банков сектор, пазар на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики за три години напред.

Пред 2016 г. за първи път се прави и междинна оценка на прогнозата на основата на реалното развитие на икономиката през първите две тримесечия на годината.