Най-големите световни мениджъри са категорични, че трябва да се надбягват с времето, за да останат на пазара. Всички предприемачи по света са изправени пред едно огромно предизвикателство, а именно: Скоростта, с която се променя света, е небивала и несигурността относно бъдещото развитие, също така на всеки един бизнес, е много по-голямо, заяви Николай Гърнев, управляващ съдружник на една от големите одиторски компании, по време на своя презентация за новите технологии, цитиран от БНР.

За обикновените хора това означава друг проблем, обясни той:

Бъдещето на работата в този си вид, в който в момента разбираме, когато машините заместят хората, какво ще правят хората? Според Световния икономически форум до 2020-а само над 5 милиона работни места ще станат излишни поради тази причина.

Високите технологии и модерният начин на живот създават предизвикателства, чийто ефект тепърва ще усещаме, обясни Николай Гърнев.

И още един сериозен проблем:

Индивидуалното неправилно поведение в много случаи на всеки един от нас като нездравословно хранене, което ще доведе до хронични болести и хроничните болести са огромната част от бюджетите в световен мащаб за здравеопазване и неправилното мислене на всеки един от нас по отношение на това какво трябва да спестим за старини, което пък води до един огромен дефицит в пенсионните системи на света. Само в Щатите този дефицит се изчислява на 14 трилиона долара.

Въпреки че високите технологии и роботите все повече ще изместват наемането на персонал, а животът все повече ще се концентрира в големите градове:
Ако до преди няколко десетилетия е имало само два града, които са били над 10 милиона, сега теса 21. Очаква се скоро след 2030-та година да станат 41.

Това поставя нови проблеми пред здравето на хората и екосистемите, а решението им може да бъде осъществено само чрез иновациите.