Поземлена комисия раздава земи на база фалшиви документи на хора, които никога не са живели и никога не са имали имот в района. За новината за имотни измами, която действа на територията на столичния район „Панчарево” – в апетитните софийски села Бистрица и Панчарево, съобщихме вчера. 

На въпрос към кмета на Бистрица Николай Гюров дали кметството е издало удостоверение на един от новите собственици на земя, той обяви, че неговата администрация не е издавала такъв документ и за него той е откровен фалшификат, информира bTV. 

С две копия от несъществуващите в регистрите документи са признати за възстановяване общо над 26 дка в един от най-скъпите райони на София. Включително един декар върху бившето заведение „Цумчето".

Как работи схемата?

Екипът на bTV се срещна с шефа на служба "Земеделие" в район „Панчарево” Огнян Христов, за да разбере как апетитното „Цумче” е реституирано и как хората са доказали, че дедите им наистина са притежавали земята.

На въпрос как се установява собственика на съответния парцел той ни отговаря: „Имотът се идентифицира от собственика”.

Това означава, че заинтересованата страна казва: „Това е мое”, и нито поземлената комисия, нито общината - двете институции, които защитаващи обществения интерес, правят проверка.

Институциите оставят заинтересованите да си изберат сами терени, които да получат под формата на реституция.

„Някой вади малко повече пари, отива и си купува информацията на флашка, сяда зад един компютър и започва да си заплюва терени”, коментира кметът на Бистрица Гюров.

Ценната информация, която се търси, е за публични терени, които случайно или не, не са актувани. Повечето подобни земи в Бистрица вече са усвоени по тази схема.

Така неактуваната публична земя става частна.

Жалби и заплахи

Адвокат Асен Джингов живее точно срещу бившето „Цумче” в Бистрица.

Огорчението за Джингов било двойно миналата година, когато разбрал, че не просто паркът вече е частен, но общината променя статута му в зона за застрояване.

Не е имало публичност за промяна на статута на земята.

В последния момент успяхме да разберем, моментално подадохме жалба, разказва адвокатът.

Процедура по връщането на земята движи Славин Апосотолов. Известен е в Бистрица като човек, за който няма затворени общински врати. Той пълномощник и лично собственик при сделки за десетки декари земя в район "Панчарево". Негов партньор в имотните дела е Христо Методиев.

Двамата веднага получават информация, че в район „Панчарево” има жалба срещу планираното застрояване на градинката. Започват да притесняват родителите на Джингов, ходили са в офиса на адвоката и са се държали арогантно.

„Като видяха, че ние поддържаме жалбата си и нямаме намерение да я оттеглим, просто са отишли, подали са едно фалшиво заявление. „Очевидно тези хора имат широко отворени врати и съдействие от администрацията, защото оттеглянето на жалбата е било прието”, казва още адвокатът.

В крайна сметка статутът на терена е променен след съдебно решение, земята е препродадена, разрешението за строеж е дадено, а съдът отхвърля жалбата на Джингов, защото го разглежда като незаинтересовано лице. Нямал пряка граница с бившата градинка.

Джингов сезира прокуратурата за документна измама – за оттеглянето на жалбата от негово име и за заплахите от страна на неканените гости в офиса му. Районната прокуратура е отказала да разследва случая.

Прокуратурата се самосезира часове след излъчването на първата част от разследването на Стоян Георгиев. От Столичната община са разпоредили административна проверка.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че Софийска градска прокуратура (СГП) е установила, че са използвани фалшиви документи за оттегляне на жалби. Осмо районно управление започва разследване.

СГП започва да разследва и всички други обстоятелства около работата на общинската служба „Земеделие” в район „Панчарево”, уточни Арнаудова.