Тридневни веселби и мръвка на корем обещават на  Празника на еленския бут от кметската управа в Елена. Петото издание на кулинарния фест ще е повод улиците и площадите на балканското градче да преливат от емоции, добро настроение и хиляди гости, които резервираха къщите за гости и хотелите месеци преди събитието. 

Още на 14 октомври вечерта на сцената на пл. „Христо Ботев“ започва концертът „Ние сме България“ на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел.

На следващия ден в 10:30 ч. на площада е официалното откриване на петото издание на празника. Нов елемент в програмата ще бъде пресъздаване на възстановката „Гурбетчиите се завръщат“. Според местните, някога прасето се е колело около Димитровден, когато гурбетчиите са се прибирали от чужбина.

На градския пазар в 10 часа ще бъде пресъздадена еленската традиция „Пърлене на прасе над трап“. Ще бъде обособен касапски кът, където по обичай гостите ще опитат прясно приготвени мезета и ще се стоплят с вино и ракия. В близост до касапите ще бъде подредена кулинарна изложба на участници от гостуващи общини, които ще представят своите готварски специалитети.

Фолклорна програма, концерт на самодейни състави, томбола с много награди, забавна програма с участието на Димитър Туджаров – Шкумбата и концерт на оркестър „Ъндърграунд“ от Сърбия са само част от атрактивната програма.

Градинката пред Бакаловата къща ще бъде превърната в детски кът за най-малките. Парк „Калето“ пък ще стане арена на спортни игри, които ще определят кой е „Най-як балканджия“.

На 16 октомври от 10 часа на кооперативния пазар ще закъкрят казани с месни вкусотии и деликатеси, а за доброто настроение на всички ще се погрижат Робин, Дачко и Наката от телевизионния „Аламинут“ с техните скечове, обединени под заглавие „Това остана от прасето… Еленски аламинутки“, съобщиха организаторите.