Прави впечатление, че при направата на домашно вино сякаш се допускат едни и същи грешки. Кои са те и защо трябва да ги избягвате?

Ниската хигиена е най-честата причина, която довежда до получаването на некачествено вино.

Много често не се полагат достатъчно грижи за подържане на съдовете и съоръженията - срещат се мирис на плесен и на оцет. Редно е веднага след използване всеки съд да се измие и изплакне много хубаво, а ако е дървен да се напуши, докато още е влажен.

Серният двуокис е необходим, защото той се свързва с влагата ПО дъгите при дървения съд, в резултат на което са образува серниста киселина - тя заедно със свободния серен двуокис изпълнява дезинфекционна функция.

Използването на захар много често е произволно, което довежда до получаването на некачествена напитка.

Най-често грешки се правят при определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст.

У много стопани има стремеж за повишаване на захарността над необходимата.

Какви обаче са правилата, с които трябва да се съобразявате:

- За приготвяне на бели домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече,

- За червени вина - съответно от 20 до 22%.

Когато се изчислява количеството на захарта, която трябва да се добави, трябва да се спазва правилото: с добавянето на 1 кг килограм захар на 100 кг гроздова каша, респективно 100 л мъст, захарността се повишава с 1%.

На база количеството на гроздето и действителната захарност, лесно може да изчислите необходимото количество захар за постигане на посочените проценти за бели и червени вина.

Определеното количество захар първо се разтваря в мъст която се връща в общото количество каша (мъст) и задължително се разбърква за добро размесване. Ферментацията протича спонтанно, но трябва ежедневно да се наблюдава.

Грешка се допуска при отделяне на червеното вино от джибрата. Повечето от стопаните забавят оттакането на виното от джибрата след ферментацията. Моментът за отделяне зависи основно от сорта грозде:

- За сортовете Мавруд и Широка мелнишка лоза, виното трябва да се отделя веднага след приключване на ферментацията. В противен случай се получават тъмно оцветени и груби вина със заджибрен вкус,

- При сортовете Каберне совиньон и Мерло виното се отделя два-три дни след приключване на ферментацията, а при сорта Гъмза - една седмица. При сорта Памид и смесено бяло и червено грозде - до две седмици.