Снощи обаче 28-годишният Мурат Мехмед Мурат от шуменското село Близнаци отново е бил арестуван, майка му го набила пред очите на полицаите с чехлите си „Пиян човек, съдран чувал”, ядосва се тя

Само с минималната глоба от 1000 лева се отърва 28-годишният Мурат Мехмед Мурат от шуменското село Близнаци, подал на 6 юни т.г. на тел 112 фалшив сигнал за наръган на улицата мъж. Това става ясно от сайта на Шуменския районен съд. Нея нощ кметът Севдали Хасанов и синът му по молба на дежурния полицай в дирекцията в Шумен обиколили улиците на селото, но наръган не намерили.

По това време 28-годишният Мурат работел по Европейска програма за озеленяване на селото.

Половин час след полунощ младият мъж се прибрал почерпен в къщи. На масата в кухнята намерил мобилния телефон на майка си Бедиха Мехмед и решил да се позабавлява. Позвънил на тел 112 и съобщил на оператора, че в Близнаци има наръган мъж. Раненият бил неговият връстник и приятел, 28-годишният Себайдин.

Веднага след обаждането била осъществена конферентна връзка по телефона с дежурния в шуменската полиция. Сигналът се сторил малко съмнителен на дежурния и преди да прати патрулка и криминалисти в селото, събудил кмета и го помолил да обиколи улиците.

Кметът и синът му обиколили селото, но не открили ранен. Събудили и самия Себайдин, който им казал, че е жив и здрав и никой не го е наръгвал.

Заради чистото съдебно минало на Мурат съдът по искане на прокуратурата му определи административно наказание и го глоби с минималните 1000 лв, защото бил безработен.

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред Шуменския окръжен съд.

Междувременно обаче снощи младият мъж отново бил прибран в полицията за 72 часа след пиянски скандал в селото. Това разказа пред репортер на вестника майка му, 50-годишната вдовица Бедиха Мехмедова, по същия телефон, от който на 6 юни синът й подал фалшивия сигнал до тел 112.

„Пиян човек, съдран чувал. Така казва народът за такива хора” оплака се майка му. Мурат се бил метнал на джинса на баща си Мехмед и на дядо си Мурат.

„И двамата умряха от пиянство”, твърди жената. Тя има двама синове – Мурат и 3 години по-малкия от него Басри. Той обаче се бил кротнал и от един месец работел в Англия.

Снощи по тъмно пред селската кръчма Мурат след поредния запой пак се развихрил, взел да псува. Повиканите полицаи му сложили белезниците.

„Като го видях арестуван, много му се ядосах. Изух си чехъла и го набих с него”, признава майката.

Полицаите казали на задържания: Майка ти малко те е била като малък, затова сега правиш така, разказва Бедиха.

Затова му ударих един шамар и го налагах с чехлите, дано се осъзнае, реди тя.

Тази вечер го чакала да се прибере, но щом не се е върнал, предположи, че е задържан за още 72 часа. Според нея той нямал от къде да вземе тези 1000 лв и да плати глобата.

„Имаме само един мобилен телефон и го държа аз”, разказва майката. Момчето завършило 11 клас в училището в общинския център Хитрино. Имал средно образование, но като си пийнел ставал друг човек. Мъчела го и безработицата.