За да не си навлечете стомашни проблеми, размразете, без да събудите "заспалите" микроорганизми, напомнят специалистите по здравословно хранене.

Замразяването за разлика от горещото консервиране не стерилизира продуктите.
Въпреки че по време на бланширането много микроорганизми загиват, някои от тях, особено плесените, се запазват, въпреки че ниската температура намалява активността
и развитието им. Когато изваждате продукта от хладилника, температурата му се повишава, а "заспалите" микроби започват да се размножават. За да ги усмирите, размразявайте продуктите в хладилник (микробната популация по-бавно
се развива, ако размразяването става при температура, по-ниска от стайната).

Продуктите, които след размразяването ще употребявате, без да готвите, оставете в хладилник в опаковката, в която са замразени.По този начин ще запазите хранителната
им стойност, външния им вид и вкусови качества.

Правилото: Гответе, без да размразявате зеленчуците!

Пуснете ги във вряла вода, задушете или печете (в малко мазнина) във фурна или пък в микровълнова печка. Сигурно сега ви стана ясно защо готвачите ги предпочитат: времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-късо, отколкото при пресните. Желателно е някои зеленчуци (спанак, зеле, грах и фасул) да се размразят частично преди готвене.

Гъбите оставете в хладилник в съда, в който са замразени, с леко отворен капак за 2-3 часа. Плодовете може да ядете веднага след размразяването.