Ваня Велинска

Продължителната суша доведе до прибиране на пролетниците по-рано.

Очаква се сеитбата на пшеницата и ечемика да стартира в началото на октомври. В момента масово се подготвят площите, обеззаразяват се семената и се тори.

Разбира се, картината в страната е доста шарена, но отсега сушата предопределя не много лесна сеитбена кампания.

Много от фермерите в страната все още жънат царевица и слънчоглед. Прибирането им продължава на някои места в Северна България, включително Северозападна, както и на много полета в Софийски регион.

Едновременно с прибирането на пролетниците се извършват обработки на почвата за сеитба на есенниците. В много райони положението е критично, тъй като не е валял дъжд със стопанско значение повече от 3-4 месеца

Сухата почва затруднява обработките и част от тях няма да са с много добро качество.

Фермер от плевенско споделя, че за дисковане на поле от 1000 дка е сменил комплект дискове на браната. Тъй като условията са тежки, не може да се постигне и търсеното качеството.

Допълнително затруднения създават и растителните остатъци от прибирането на предшественика - особено при царевица.

Масово, фермери от различни райони на страната, говорят, че няма да бързат със сеитбата. Последните няколко години при по-ранни сеитби имаше по-сериозни проблеми затова тази ще заложат на по-средни, дори и по-късни срокове. Късната сеитба се предпочита от някои производители и за да се избегне нападението от болести и неприятели.

Други производители, например от района на Попово, Търговище и Шумен, споделят, че има вероятност да стартират сеитбата още в края на септември. Според тях е по-добре семената да са в земята и когато завали да започнат да покълват, отколкото да чакат първо да завали и тогава да сеят. Доста от тях, при обработка на семената освен обеззаразител, добавят и хранителен разтвор за по-бързо покълване и изникване на младите растения.

Освен подготовката се извършва и обеззаразяване на семената. Масово се използват стандартни обеззаразители, в който има и инсектицид, за да се предпазят от житни мухи.

Заради евентуални проблеми с покълването на семената част от производителите ще използват и високоефективните стимулатори за семена

От тази година на пазара българският производител на листни торове Екофол пусна нови продукти.

А за есенната кампания специалистите от фирмата препоръчват да се използват Лактисем и Амино Експерт Старт. Амино Експерт Старт е без аналог на пазара. Благодарения на богатият си и отлично подбран състав, Амино Експерт Старт гарантирано повишава кълняемата енергия на семената и води до максимално бързо поникване на семената, минимализирайки неблагоприятните условия на околната среда, които може да доведат до забавяне на процеса на покълване и поникване.

Професионалните фермери, които целят получаване на високи добиви и качествена продукция знаят предимствата и ползите от осигуряването на храна за първоначалния старт около самото семе, и затова включват в технологията си отглеждане и внасяне на биостимулатор, който да гарантира, че техните посеви ще са по-подготвени, ако има стресови ситуации.

Колкото до торенето обстановката е много различна. Повечето фермери внасят традиционните есенни торове. Разбира се, както е редно, част от производителите торят обосновано, т.е. след почвен анализ - според нуждата на растенията, количеството на хранителните елементи в почвата и прогнозираните добиви.

Занапред сеитбата ще е основна тема, така че ще следим и ще ви информираме как върви кампанията в цялата страна.