Основната причина е нарушеният баланс на хранителни вещества в храната изразяващ се преди всичко в недостиг на калций, фосфор и витамин Д, който участва в обмяната им. Изкълваването на яйцата е характерно за стопанства, в които птиците се хранят еднообразно със зърнени фуражи и кухненски отпадъци или домашно приготвени фуражни смески без минерални добавки.

Първите признаци за недостиг на калций са кълването на хоросана от стените на птичарника търсене на варовикови камъчета и по-късно накълваване на перата на съседни птици и накрая и на яйцата.

За предпазване на кокошките от това явление трябва към дажбата да се включат готови смески - минерални добавки като креда, мидено брашно, костно брашно, дикалциев фосфат и др. В дневната дажба те участват около 4% при съотношение на калция към фосфора 1:2 до 1:3 при носачките.