Това са двигателите за развитие на отдел "Растителна защита" на БАСФ, отчете компанията на глобалната си пресконференция

Диана Ванчева Лудвигсхафен, Германия наш.спец. пратеник

Впечатляващи факти бяха отбелязани на тазгодишната глобална пресконференция на БАСФ в Германия. Открои се много силно журналистическо присъствие и интерес от водещите аграрни издания в цял свят - Северна и Южна Америка, Китай, Бразилия, Европа.

Две цифри разтърсиха конкуренцията и пазарите.

Продажбите на отдела бележат ръст от 75% за последните 10 години.

Върхови продажби от реализация на иновации за периода 2015-2025 г. са планирани в размер на 3 млрд. евро.

l l l

В Лудвигсхафен, Германия, на 6 септември пред многобройната публика Маркус Хелдт, директор на отдел "Растителна защита" на БАСФ заяви по време на глобалната пресконференция увереността на световната кампания за бъдещето:

"Ние сме в силна позиция да предложим на нашите клиенти решения, за да посрещнем специфичните им нужди.

Нашето портфолио, новите разработки, способността да реагираме бързо и да разбираме потребностите на фермерите ни осигуряват солидна конкурентна позиция".

Пазарът на агрохимикали се развива и ние активно търсим възможностите, произтичащи и от сливанията, с цел да разширим офертата си пред световното земеделие", заяви г-н Хелдт.

По време на събитието компанията изтъкна това, с което се гордее най-много и с което е най-силна на световната сцена - последните иновации за фермерите, които са вплетени в стратегията й за бъдещ растеж.

Маркус Хелдт не подмина и темата за текущите промени и предизвикателства в земеделието, които компанията е готова да посрещне.

Според него независимо от сегашната макроикономическа нестабилност агропазарът ще остава силно атрактивен. Ръководителят на отдела допълни, че глобалните тенденции, които налагат увеличаване на производството на храни и на тяхното качество, остават непроменени. Отчитайки, че задача номер едно на фермерите е да изхранват нарастващото, по-богато и по-взискателно население, БАСФ ще им помогне в тази задача.

Тя няма да става по-лесна, но ще е възможна само чрез внедряването на нови технологии, като делът на нашите водещи иновации ще продължи да бъде висок, обеща Хелдт. Това означава, че за да подкрепи фермерите и да расте на този пазар,

БАСФ ще продължи да инвестира значителни средства

Инвестициите ще са най-големи в R&D /научно-изследователската и развойна дейност/, където компанията ще разширява своята гама от иновации и ще участва в партньорства, с оглед ускоряване разработването на нови технологии.

Според Хелдт БАСФ ще увеличава своето глобално присъствие, като същевременно осигурява рентабилността на бизнеса и ще продължи своя дългосрочен успех.

Мотото на БАСФ продължава да е подчинено на фокуса върху клиента и гъвкавостта, които са ключови фактори за бъдещия ръст на дейността ни, тъй като отчитаме, че изискванията на фермерите бързо се променят, допълни още той.

В настоящото портфолио от иновации на БАСФ в областта на растителната защита има нови продукти в напреднали етапи на разработка

Компанията направи и прогноза пред журналистите от цял свят, че върховите продажби на продуктите за растителна защита, пуснати на пазара между 2015 г. и 2025 г., ще достигнат 3 млрд. евро.

Един пример за световна новост е най-новият фунгицид на компанията Revysol. Това е една спешно необходима иновация в земеделието, предназначена да играе жизнено важна роля за контрола на болестите и резистентността от сезон 2018/19 нататък

Понастоящем е в процес на регистрация от европейските органи. Този продукт е показал вече забележително биологично действие срещу редица патогени, както и положителен регулаторен профил, отчитат учените.

Нашата дейност в областта на растителната защита е много успешна през последните години и със значителен принос за приходите на БАСФ, каза и д-р Харалд Швагер, член на Борда на изпълнителните директори на БАСФ в отговор на журналистически въпроси.

Според него през последното десетилетие продажбите на отдел "Растителна защита" са се увеличили от 3,3 млрд. евро до 5,8 млрд. евро, което представлява ръст от цели 75%.

Тези забележителни резултати показват, че ние изпълняваме обещанията си глобално и регионално, като увеличаването на продажбите ни е балансирано в различните географски региони и с определените за тях индикации на продуктите.

Средният марж (EBITDA) от 25% на отдел "Растителна защита" за същия този период се определя като водещ индикатор за успеваемост в агрохимическата индустрия. Това потвърждава значението на отдела и неговият принос за БАСФ, добави д-р Швагер.

Компанията се стреми непрекъснато да допълва към своите традиционни предложения за растителна защита и нови технологии.

MaglisTM, например е най-голямото постижение на компанията в сферата на дигиталното селско стопанство

Дигиталната платформа бе представена в началото на 2016 г., средствата за нея дават фундаментално ново разбиране и прецизна информация в помощ на фермерите при управлението на техните дейности от офиса им, обясниха специалистите.

MaglisTM помага на земеделците да събират, интерпретират и контролират множество данни за земеделските култури, които ще доведат до вземане на най-добрите решения за това как да отглеждат и да продават земеделската продукция.

Разработването на решения, произтичащи от комбинирането на химическа и биологична експертиза е друг важен елемент от стратегията за растеж.

Известно е, че компанията е една от малкото, които могат да предоставят, например, продукт за третиране на семена, който е смес от биологични и синтетични съединения.

Инвестициите в биологични решения, които се извличат от съществуващи организми или растителни екстракти, ще донесат редица ползи за фермерите по света, включително подобряване управлението на резистентността.

Новооткритият R&D Център за биологични съединения и решения за третиране на семена в централата Лимбургерхоф допълнително ще ускори разработването на нови продукти в тези сфери.

Прогнозите на световния лидер за пазара на продукти за растителна защита

До края на 2016 г. очакванията на БАСФ са агропазарът да остане силно променлив и бизнес средата да бъде предизвикателна.

Възоснова на текущата ситуация финансовата цел на отдел "Растителна защита" е да достигне същото ниво на печалба, което е отчетено през 2015 г.

Нашият търговски екип ще бъде близо до нашите клиенти. Ние ще засилим нашите търговски усилия, подкрепени от пускането на пазара на нови продукти и формулации, заяви д-р Швагер.

Според него промените водят до нови възможности за бизнес развитие и разграничаване.

Можем да погледнем с гордост назад към 100-годишното наследство на БАСФ от постижения, довели до революционни решения за фермерите на пазара.

Но още по-важно е да гледаме напред и да бъдем част от един водещ екип в отрасъла, който допринася за формирането и усъвършенстването на бъдещето на модерното земеделие, заключи той пред многобройните журналисти, дошли от цял свят.

Нашата дейност в областта на растителната защита е много успешна през последните години и със значителен принос за приходите на БАСФ. Ние ще засилим търговските си усилия, подкрепени от пускането на пазара на нови продукти и формулации, каза д-р Харалд Швагер, член на Борда на изпълнителните директори на БАСФ в отговор на журналистически въпроси.

Как БАСФ създава химия за устойчиво бъдеще разказаха от екипа на компанията, който ръководи 112 000 служители, пред "Български фермер"

Ние сме доказали, че съчетаваме икономическия успех с опазването на околната среда и социалната отговорност.

За това работи екип от близо 112 000 служители в БАСФ Group в почти всички области и почти всяка страна в света.

Нашето портфолио е организирано в пет сегмента: Химикали, Функционални продукти, Функционални материали и решения, Решения за растителна защита и Нефт и газ.

През 2015 г. БАСФ реализира продажби на стойност над 70 млрд. евро.

Акциите на БАСФ се търгуват на борсите във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN).

Отдел "Растителна защита" отчита впечатляващи продажби за над 5,8 милиарда евро през 2015 г. в които влизат иновативни решения за защита на посевите, на тревни площи и декоративни растения, както и решения за борба с вредителите и за нуждите на общественото здраве в целия свят.

Нашето широко портфолио от активни съставки, технологии за третиране на семена, биологичен контрол, формулации и услуги оптимизира ефективното производство и предпазва от загуби на реколта, материални щети и пренасяне на болести. Предоставяйки нови технологии и ноу-хау, отдел "Растителна защита" на БАСФ подкрепя и ще подкрепя производителите и специалистите по света в борбата с вредителите в техните усилия за постигане на по-добър живот за обществото.