Обработката и овкусяването на фуражите подобряват усвояването им и намалява загубите от разпиляване

Нарязаните слама, слънчогледови пити и царевичак по-лесно се смесват с други фуражи. Дължината на нарязване на сламата:

за едрите преживни животни е 4-5 см;

за овцете - 2-3 см.

Сламата може да смелете на чукови дробилки, но ситното смилане не е за препоръчване.

Втората полза освен икономията е за повишаване на апетитността на грубите фуражи

Нарязването позволява да се овкусят - навлажнят или запарят, при което стават по-меки и по-вкусни за преживните животни.

Навлажняването на 100 кг слама се прави с 80 до 100 л топла вода, към която може да разтворите 1-1,5 кг сол.

Запарването става с гореща вода с температура 80-100°С. При вземане на стиска слама в ръка от нея не трябва да изтича вода. Това показва, че сламата не е преовлажнена.

Пригответе апетитна смеска три в едно

Сламата за запарване може да размесите с трици или смляно зърно - 5-10 кг на 100 кг слама, което подобрява вкуса. За предпочитане е запарената слама да не престоява дълго време, а необходимото количество да се приготвя ежедневно.