Ваня Велинска наш спец. пратеник в Шумен

На уникална демоплатформа край Шумен под мотото “Заедно в земеделието”, фирма Еуралис представи портфолиото си при пролетни култури - слънчоглед, царевица и сорго за новия сезон. Форумът, организиран съвместно с фирмите БАСФ, КВС Агро България и Оптиком, се проведе на полето на Гама 2008.

Над 150 фермери от района на Шумен се запознаха с хибридите, които Еуралис ще предлага през новия сезон 2017.

Царевица

При царевицата Еуралис продължава да развива ексклузивната генетика Tropical Dent.

Както е известно колкото са по-отдалечени генетично родителските линии, толкова е по-силно проявен хетерозисният ефект, т.е. някои от белезите на поколението са много по-силно изразени в сравнение с техните родители. Това е от значение що се отнася до показатели като сухоустойчивост, добивност и отдаване на влагата. Водейки се от това правило селекционерите на Еуралис, след 10 годишни усилия, успяват да изолират ген от дива царевица, която до момента не е била използвана в създаването на царевични хибриди. Именно поради голямата генетична отдалеченост на родителските линии, хибридите, които са представители на тази технология, са резултат от силен хетерозис, който подобрява добива, стабилността на хибридите, както и бързото отдаване на влагата.

Всички хибриди Тропикал дент се характеризират с полуизправени листа, което им дава възможност да усвояват по-добре слънчевата светлина, а това предимство позволява и засяването им с по-голяма гъстота.

Успоредно с Tropical Dent, Еуралис предлага в портфолиото си хибриди, който са част от програма Roots Power. Тази система идентифицира и селектира хибриди, които се отличават с мощна, дълга и плътна коренова система, благодарение на която хибридите успяват да абсорбират наличната влага и хранителни вещества от по-дълбоките почвени слоеве и са много по-стабилни на полягане.

Няколко от хибридите на демополето съчетават в себе си и двете технологии - Рутс пауър и Тропикал дент. Това гарантира една по-голяма сигурност, дори и при суша, както и по-високи добиви в края на вегетацията.

ЕС ЛАГУН, ФАО 490 (TD, RP) - хибрид от нова, подобрена генетика, показва се за първи път на полето. Съдържа в себе си и двете технологии - Рутс пауър и Тропикал дент. Изключително сухоустойчив хибрид, с много силен агрономичен профил. Има тежки зърна с висока маса на 1000 семена, което обуславя и добрия добив.

2ЕС БЛАЗОН ДУО, ФАО 450 (ДС) - единствено решение за проблема с едногодишни и многогодишни житни плевели, включително и балур от коренища. Устойчив е на хербицида фокус ултра (циклоксидим). Не се наблюдава никаква фитотоксичност дори при по-високи дози от предписаните, или при необходимост от двукратни третирания. Има здрави кочани, разпределени ниско и равномерно.

ЕС КОРТЕС, ФАО 420 (TD) - представител на Тропикал дент технологията, стабилен и високодобивен хибрид както при сухи, така при нормални условия.

ЕС СЕНЗОР, ФАО 400 (RP) - хибрид, познат на българския пазар с отличната си компенсационна способност, като и със стабилното си поведение във всички почвено-климатични условия. Силно устойчив на икономически важните болести и винаги дава добър добив.

ЕС МИЛОРД, ФАО 380(TD, RP) - друг нов хибрид от новата генетика. И той, както и Лагун съдържа в себе си и двете технологии - Рутс пауър и Тропикал дент. Товае хибридът с най-добър фитосанитарен профил. Има възможност да се използва и като силажна царевица.

ЕС МЕТОД, ФАО 380 (TD) - топ хибирда от технологията Тропикал дент, с много висока маса на 1000 семана. Зърната му са едри, подходящи за гушене на патици. Хибридът е пластичен и се препоръчва за всички региони и почвено-климатични условия. През 2015 година на много места (като например в в Северна България) са постигнати добиви около 1000 кг. 

ЕС ФЛАТО, ФАО 350 - е един от най-верните хибриди в портфолиото на Еуралис, №1 по стабилност в годините. Много здраво растения, оптимално залага кочана. Предимствата му рано изтеглен цъфтеж през вегетационния процес и много къс период между изметляване и изсвиляване, гарантират добро опрашване и озърняване на кочана и наливане на зърното в по-благоприятни условия. Рано цъфти, което го прави толерантен на суша.

ЕС ГАЛЕРИ, ФАО 330 (TD, RP) - отново комбинация от двете генетични иновации Рутс пауър и Тропикал дент. Отлично съчетание между висока добивност, устойчивост на стресови условия и бързо отдаване на влагата в края на вегетацията

ЕС КОКПИТ, ФАО 250(TD, RP) - също хибрид с Рутс пауър и Тропикал Дент гени. Най-ранният хибрид в портфолиото. Подходящ е за втора култура. Това е №1 хибрид по отдаване на влага. Скоростта му на отдаване на влага се ускорява двойно в края на вегетацията.

Атанас Атанасов, агроном на Гама 2008:

Демополето е на площ от 50 дка и на него сме заложили три от културите на Еуралис - слънчоглед, царевица и сорго. Засели сме по 6 хибрида. При слънчогледа имаме три технологии - конвенционална, Експрес и Клиърфийлд. Царевиците са ранни, средноранни и късни, като най-ранният хибрид е 280 по ФАО.

Направихме сеитбите в оптимални срокове, за растителната защита се доверихме на БАСФ, а за подхранването на торовете на Yara. Важно е да споменем и климатичните условия - на началото на юли имахме дъжд, който се отрази добре на опрашването на царевицата и озърняването на слънчогледа. Но оттогава е суша, което вече видимо се отразява на растенията.

Виждате, че на това поле много добре се представя соргото. Културата е много подходяща за сухи райони, държи се изключително добре при екстремните условия тази година. Много ми допада хибридът Тайфун.

Фаворитът ми при слънчогледите е Бела, на който със сигурност ще заложим и през следващата година, а при царевицата - на хибрида Кокпит.

Петър Недков, търговски представител за Разград, Търговище и Шумен

Изключително доволен съм от това, което направихме на полето на фирма Гама 2008, и резултатите могат да ги видят всички фермери, от района на Шумен, които уважиха демоплатформата ни.

Виждате, че въпреки сухите условия, хибридите ни се държат много добре, а согото е направо в перфектно състояние.

Производителите могат за първи път да видят два наши нови хибриди царевица - Лагуна и Милорд, които се представят отлично и тепърва ще набират популярност у нас.

При слънчогледа акцентираме на хибридите от програмата ОR MASTER, тъй като районът е заразен със синя китка. Освен това представяме и високоолеиновите ни хибриди, които са много добре застъпени в региона на Шумен.

Соргото гарантира сигурни добиви при засушливи условия

Еуралис предлага най-богатото портфолио у нас

Еуралис е един от водещите селекционери на сорго в Европа. В България фермата предлага най-богатото портфолио от качествени хибриди, като цветът на зърното може да е бял или червен.

Накратко представяме хибридите в портфолиото на Еуралис за следващия сезон:

Средноранните Ализе и Аркансиел. За двата хибрида може да се каже, че отдават бързо влагата, растенията са ниски, което обуславя една лесна жътва, имат добра толерантност към по-бърз начален старт, чудесен стей грийн ефект, устойчивост на полягане, силно устойчив на суша и уронване на зърното.

Албанус и Калатур (съответно ранен и средноранен хибрид) са двете предложение при соргото с бял цвят на зърното. Белият цвят на зърното е много предпочитан за добавки във фуражните смеси, предназначени за отглеждане на птици.

Много ранното сорго, подходящо за региони с големи суши, но и добър вариант за сеитба като втора култура, е Тайфун.