Ваня Велинска наш спец. пратеник в Шумен

На уникална демоплатформа край Шумен под мотото “Заедно в земеделието”, фирма Еуралис представи портфолиото си при пролетни култури - слънчоглед, царевица и сорго за новия сезон. Форумът, организиран съвместно с фирмите БАСФ, КВС Агро България и Оптиком, се проведе на полето на Гама 2008.

Над 150 фермери от района на Шумен се запознаха с хибридите, които Еуралис ще предлага през новия сезон 2017.

Слънчоглед

Благодарение на SOLTIS, изследователската програма за слънчоглед на Еуралис, 8 000 хибрида са създадени и тествани всяка година, което позволява на фирмата да има богата гама от слънчогледови хибриди.

В години, в които синята китка се превръща в сериозен проблем за земеделските производители в Европа, селекционерите на Еуралис разработиха програмата OR Master, която представлява елитни решения за борба с паразита. Важно е да се знае, че синята китка може да компрометира реколта до 90%.

OR MASTER създава хибриди, които притежават генетична устойчивост на всички познати до момента раси синя китка

Паразитът е силно разпространен в Южна Европа, Турция, Южна и Източна България и по поречието на р. Дунав, Румъния и Украйна.

За съжаление в района на Шумен също има силно нападение от синя китка, включително и на полето, на което се организира демоплатформата. В землищaта на Златна нива, Плиска, Хитрино, Панайот Волово и др. са констатирани много сериозни поражения при хибриди, които не са устойчиви на високите раси.

Хибридите, който Еуралис представиха на демоплатформата в Шумен, са част от системата ОR MASTER и са генетично устойчиви на всички раси синя китка.

ЕС АРКАДИЯ SU, ранен, A-G, (ORM)

Това е една нова технология, предлага се от 2016 г. в на този етап отзивите са повече от положителни, казаха от екипа на Еуралис. Акрадия е хомозиготен хибрид от типа сулфо-устойчив на трибенурон-метил и всички познати раси синя китка. Много важно е сулфо-хибридите на полето да са генетично устойчиви на синя китка, защото при този вид технология няма химична борба срещу паразита.

С Аркадия решавате всички проблеми, категорични са агроспециалистите. Хибридът се характеризира с много бърз начален старт, ранен цъфтеж и добро опрашване. Tези негови предимства се оказаха от значение (поради хладната пролет) за оптималното развитие и опрашване на хибрида, особено в райони с по-голяма надморска височина (например района на Върбица), както и на силно засушливи места като полето, на което се провежда демоплтформата.

ЕС ДЖАНИС CLP, средноранен, А-G(ORM)

Нов хибрид, който за първи път се презентира пред фермери. Това е нова генерация слънчоглед, с подобрена генетика към Пулсар Плюс.

Хибридите на Еуралис + Пулсар плюс осигуряват двустранна защита срещу синята китка през цялата вегетация, още по-добър контрол срещу плевелите, както и по-висока добивност на жътва.

ЕС ГЕНЕЗИС CLP, ранен, OR A-G(ORM)

Това е следващото Клиърфийлд Плюс предложение на Еуралис с подобрена генетика към Пулсар Плюс. Устойчив е на всички раси синя китка. Хибридът има бърз начален старт, стабилен е и демонстрира добър фитосанитарен профил.

ЕС ГРАФИК CL, средно късен, високоолеинов, OR >G(ORM)

Това е хибридът, който в Еуралис наричат 3 в 1 - високоолеинов, Клиърфийлд и устойчив на синя китка до всички познати раси. Високо толерантен към икономически важните болести. Много бърз и дружен старт на полето и с висок потенциал за добив.

ЕС АНЖЕЛИК CL, средно ранен, високоолеинов, A-F(ORM)

Високоолеинов хибирд, референт за високо съдържание на олеинова киселина.

ЕС ТЕРАМИС CL, средноранен, A-F(ORM)

Абсолютен първенец в групата си ранозрелост и по добив в цялата страна. Ниско растение, устойчиво на полягане.

ЕС НОВАМИС CL, ранен, A-F(ORM)

Референт е за високо съдържание на масло, над 48%. Много адаптивен хибрид.

ЕС ЕУРОМИС CL, ранен, A-F(ORM)

Сравнително нов хибрид в портфолиото. Високо толерантен на икономически важните болести.

ЕС БЕЛА, ранен, конвенционален

OR >G(ORM)

Характеризира се с ранен цъфтеж и с висока масленост. Устойчив на всички познати раси синя китка, над G. Този хибрид е нисък, не поляга и образува големи и добре налети пити.