Терминалът S10 на CLAAS е централен интерфейс за управление и контрол на важни функции на трактора и машините. Освен обслужването на системите за управление и камерите, посредством S10 можеха да се обслужват уреди ISOBUS (Universal Terminal). Сега CLAAS допълни спектъра на обслужване с новите ISOBUS функции Section Control и Task Management. Така вече всички ISOBUS функции могат да се управляват от един централен терминал.

Разширените функции за управление на S10 предлагат на водача на практика още повече възможности при работата с трактор. И до сега посредством S10 дисплея с помощта на функцията der ISOBUS UT всички прикачни уреди можеха по време на работа да бъдат управлявани, настройвани и оптимизирани.

Section Control- автоматично включване на частичните широчини

С новоинтегрираната фунцкия Section Control се избягва нежеланото припокриване чрез автоматично включване на частичните широчини, независимо от това дали се работи с пръскачка за растителна защита, тороразпръсквачка или брана. Освен това разполагате с възможности за индивидуална настройка за обработка в зоната на обръщане и основните площи на неблагоприятно разположени блокове.

Task Management и заявките за професионалисти

Особено интересно за наемни предприемачи и управители на големи предприятия е интегрирането на ISOBUS Task Management в системата за управление на терминала S10. CLAAS предлага Task Management във версии TC Basic и TC Geo. С програмата за мениджмънт на заявките може от офисния компютър да съставите подробни заявки за работа за обработката на отделните блокове, които да се прехвърлят на съответния трактор. В случай на нужда водачът може от трактора чрез терминала S10 да промени или оптимизира по всяко време данните по заявката. Същевременно във взаимодействие със софтуер за управление на ферми може лесно са се извърши и съществената Cross Compliance документация.

Освен това Task Management TC Geo дава възможност за записване на важни данни с точна позиция за отделните селскостопански блокове като напр. количествата тор за пръскане или средства за растителна защита. От трактора тези данни се предават към офисния софтуер на предприятието и са база за съставяне на бъдещи работни заявки. По този начин средствата за наторяване и растителна защита могат да бъдат приложени в съответствие с добива, което води до по-малко разходи за предприятието и защита на околната среда.

Като пример може да дадем използването на CLAAS CROP SENSOR ISARIA във връзка с ISOBUS тороразпръсквачка. При този случай на приложение S10 обединява управлението на два ISOBUS уреда и същевременно обработва гео-референтни апликационни карти.

Допълнителното управление на ISOBUS функциите Section Control и Task Management през терминала S10 ще може да се поръчва от 2017 г. за всички трактори CLAAS серия от ARION до XERION, както и за дооборудване на трактори чуждо производство. Терминалът S10, както и всички останали продукти на CLAAS, могат да се закупят от официалния вносител на марката за България фирма Рапид КБ.