Специално за в. "Български фермер" Ле Ман/Харзевинкел

Новоразработеното динамично управление също спада към възможностите за допълнително оборудване на тракторите ARION 400. Моделите от серията ARION 400 са идеалният универсален трактор за всеки тип работа с компактния си размер и двигатели от 90 до 140 к.с. С разширените варианти за оборудване земеделските стопани вече още по-удобно могат да извършват дейности като почвообработка, прибиране на фураж, транспортирсне или работа с челен товарач.

Още по-добре ще се работи с трансмисия HEXASHIFT и управление в зоната на обръщане CSM. При моделите ARION 460 до 430 може да се избира между два варианта на трансмисията: съществуващата вече QUADRISHIFT, а сега вече и трансмисия HEXASHIFT. Трансмисията HEXASHIFT позволява, с четири автоматизирани групи и шест степени на превключване под товар движение по шосе с по-малки обороти на двигателя. Предимството за водача е по-малко шум при движение и по-нисък разход на дизелово гориво.

Благодарение на шестте степени на превключване под товар има голямо припокриване на предавките, така че за всеки вид дейност могат да бъдат избрани оптималните обороти и скорост на движение. Всички 24 предавки могат удобно да се превключват посредством мултифункционалния лост, без да се натиска педалът на съединителя. Чрез превключващата автоматика HEXACTIV водачът може също така изцяло да повери смяната на предавките на автоматиката на трактора.

Друго ново разширение в оборудването на моделите от серията ARION 400 е доказалото се управление в зоната на обръщане CSM (CLAAS SEQUENCE MANAGEMENT), което се предлага с цветен дисплей CIS. С тази система могат да се запаметят като оперативна последователност много тракторни функции напр. електронни уреди за управление, тракторен повдигач, обороти на двигателя и силоотводен вал. Обслужването е много лесно и облекчава водача преди всичко при сложни маневри при каране, при които в противен случай би трябвало последователно да се извършват една след друга много оперативни стъпки. Общо 4 поредности с до 200 стъпки могат да бъдат съхранени и активирани от полето за обслужване CSM на дясната странична конзола или чрез мултифункционалната ръкохватка.

Управление с мисъл

Новоразработеното динамично управление също облекчава работата при много дейности на трактора. С едно натискане на копчето водачът може да променя броя на въртенията на волана за един и същ ъгъл на завиване на управляемите колела, и по този начин да ги адаптира към съответната дейност. От край до край броят на въртенията на волана може да се напасне от 4,5 при деактивирана система до само едно ди три въртения. Това значително улеснява работата, особено когато става дума за дейности с челен товарач или в зоната на обръщане.

При динамичното управление посредством цветния дисплей CIS водачът може да избира между три различни режима. Около 90 процента от всички дейности могат да се извършат в режим на зависимост от ъгъла на управление, при който управлението става автоматично по-бързо, колкото по-голям е завоят. При движение направо трансмисията на управление автоматично се намалява. В режимът на зависимост от скоростта трансмисията се намалява с увеличаване на скоростта от 10 км/ч. Третият режим е с ръчна настройка. При него трансмисията на управление е независима от скоростта или ъгъла на управление. Активирането на динамичното управление става бързо и лесно чрез бутон на дясната странична конзола.

Всичко е под контрол с TELEMATICS

Със системата CLAAS TELEMATICS за тракторите ARION 400 се предлага още една ценна опция от големите трактори и машини за прибиране на реколтата. Системата записва всички централни машинни данни и позиции при всяка дейност. По този начин текущата работа може да бъде проследена и оптимизирана чрез дистанционна диагностика. Друго предимство е автоматичното блоково документиране на всички данни, които могат да бъдат експортирани директно в полева картотека.

Освен това е възможно да се сравнят всички работни дейности на машината за по-дълъг период и с помощта на тази история на данните да се оптимизира работата на трактора.

Сега, непосредствено преди старата на есенния сезон, тракторите ARION 400, както и всички останали продукти на CLAAS, фермерите моат да закупят от официалния вносител на марката за България фирма Рапид КБ