Множество хора се изсипаха на улиците на английското градче Ковънтри на 30 юли, за да наблюдават историческия парад "70 трактора за 70 години".

Ковънтри стана сцена на изложение и парад на 70 стари и нови модели машини, с което бяха отбелязани 70 години от началото на производството на култовия модел трактор Ferguson TE20. През юли 1946 първият трактор от модела, наричан на галено "Малкият сив Фърги" слиза от производствената линия на тогавашната фабрика на Банър лейн в Ковънтри. Моделът е рожба на инженера и изобретател Хари Фъргюсън, основателят на днешната марка Massey Ferguson - един от водещите производители на трактори в света.

Тракторите, участващи в това събитие, бяха събрани от клуб "Приятели на Фъргюсън". Предвождана от един Фъргюсън ТЕ20 от 1947 година с мощност 20,3 к.с. с агрегатиран към него двукорпусен плуг, и от MF8737 с мощност 400 к.с., който е най-мощният трактор от съвременните модификации на Massey-Ferguson, процесията се виеше през града, за да завърши на Милениум плейс пред Музея на Транспорта.

Необичайно беше, че MF 8737 не беше в традиционния червен цвят. Вместо това, беше специално боядисан с изключителна прецизност във впечатляващо черно, в чест на прототипа Черен трактор Фъргюсън от 1933 година, в който за първи път са приложени новаторските идеи на Хари Фъргюсън за триточкова навесна система, свързваща трактора с прикачния инвентар.

В знак на признателност към производствената история на фабриката на Банър Лейн, Massey Ferguson нарекоха черния MF8737 City of Coventry. През целия парад в кабината му се возеше лорд-кметът на Ковънтри, Съветник Линдзли Харвард.

"Това беше едно чудесно събитие и беше прекрасно да видим този парад в чест на брилянтната инженерна мисъл във Ferguson TE20, който направи революция в земеделската техника", споделя Кембъл Скот, директор маркетинг в Мassey Ferguson, който лично управляваше трактор модел TEA20 от 1949 година в синия цвят на корпорацията от Брайтън.

"Много се гордеем с наследството от практична и иновативна технология, която продължава да вдъхновява нашите инженери и дизайнери, което е и двигател на мисията на Massey Ferguson в 21 век да произвежда опростени и надеждни машини, които да увеличават производителността и ефикасността на фермерския труд по целия свят. Днес над 200 000 трактора с емблема "Троен триъгълник" на Massey Ferguson се произвеждат всяка година за световните пазари.

Тракторите, които участваха в парада представиха широката гама от модели, произвеждани под марките Ferguson, Massey-Harris и Massey-Ferguson от 1946 година насам. Тракторът, дошъл от най-голямо разстояние, беше един Ferguson ТЕА20 от 1949 г, който пропътува над 200 мили от Ексетър, Девън. От доста по-близо - Финъм, Ковънтри, идва MF 6510 Dyna 4, оборудван с гуми за торф. Интерес предизвика и един чудесно реставриран индустриален трактор MF 65 от Скиптън, Йоркшир, боядисан в жълто, който представи гамата от неземеделски трактори.

Над половин милион трактори Ferguson TE20 tractors (Tractor England) са произведени във фабриката на Банър Лейн между 6 юли 1946 и 13 юли 1956 г.

Ключов фактор за световния успех на този трактор е триточковата навесна система, контролирана от хидрвличната система на трактора. Наричана още "Система Fergusson", тя ефективно свързва трактора и прикачния инвентар в една работна единица, измествайки предишния тромав метод на свързване на прикачния инвентар.

Massey Ferguson е една от водещите световни марки, произвеждащи пълната гама трактори, комбайни и земеделска техника. Неговият емблематичен червен цвят е добре известен и се продава в 140 страни.

Клуб "Приятели на наследстовото на Фъргюсън" е основан през 1994 г и наброява над 5000 членове по света, които са посветени на всичко с марките Ferguson, Massey Ferguson и Massey Harris. (www.FOFH.co.uk)

70-ата годишнина на модела TE20 вдъхнови също така и организираната от Culture Coventry експозиция в Музея на Транспорта, наречена "Тракторите - от завода до полето" /ще бъде изложена до 19 септември 2016/, както и публичното излагане на бронзовата скулптура на Daniel Massey в градския Музей и художествена галерия Herbert.