Някои растения имат горчив вкус и когато козите пасат на такива пасища, млякото им също започва да горчи. Причината е, че козите ядат всичко, което е зелено.
Ако отглеждате кози вкъщи на хранилка, поне 2 часа преди времето за доене, не им давайте зелени фуражи. Дайте им по-добре концентриран фураж, който няма да се отрази на аромата и вкуса на млякото.
Кисел вкус
Най-честата причина в случая е използването на неподходящ съд за доене. Най-важните изисквания са:
съдът да е безупречно измит и чист;
да не е меден или железен - за предпочитане е да е от неръждавейка или емайлиран;
млякото да не се оставя на въздействието на слънчевите лъчи;
да не се допуска разпенване на млякото;
поддържане на много висока хигиена в помещенията за отглеждане и на местата за хранене;
давайте в дневната дажба на козата витамин Е. Той значително ще намали или напълно ще премахне киселия вкус на млякото.
Вкус на гранясало
Това се получава от разпадането на млечните мазнини - процес, при който се освобождава киселина с неприятен мирис на гранясало.
Причините могат да бъдат и други:
последен стадий от лактацията;
прекомерно разбъркване и разклащане на млякото;
бавно охлаждане, което е съпроводено от появата на пяна.
Напомняме!
Поддържайте висока хигиена както в кошарата, така и на мястото за хранене
l Заменете ги с
концентриран фураж
2 часа преди доенето не
давайте зелени фуражи
Коментари