Повечето готови храни за птици съдържат балансирана смеска от минерали. Тези храни са известни с наименованието "минерализирани". Това, което вие може да направите, е да добавите в храната печени черупки от яйца

Витаминната добавка е много важна за птиците и трябва да се дава смесена с водата за пиене.

За доброто здраве е много важна и хигиената. Затова сменяйте хартията на пода в клетката всеки ден. А детайлно почистване правете веднъж седмично. Така ще предотвратите развитието на болести и паразити.

Запомнете, че канарчетата са чувствителни къв токсини и препарати които използвате вкъщи. Парфюми, освежители за въздух и подобни тежко миришещи продукти би трябвало да се държат далеч от канарчетата. Когато почиствате клетката, се уверете, че няма остатък от почистващ продукт. Всички почистващи препарати трябва да са отмити напълно, преди да върнете птицата обратно в клетката.

Без грапави повърхности по пода в клетката защото може да се наранят стъпалата на канарчетата. Различни форми и големини на клечките за стъпване са най-добри. Може да използвате и натурални клончета, но се уверете, че са добре почистени и нетоксични.

Внимание!

Не слагайте пръчки от череша, защото може да са окажат токсични, ако канарчетата ги кълват.

Затова пък добър избор са от ябълка, елша, трепетлика и върба. Но първо премахнете всички пъпки и семена. Измийте клонките добре и след като ги подсушите, ги сложите в клетката.