Машини, невиждани у нас нито на БАТА АГРО, нито на Агра, нито на Добричкия панаир видяха български фермери на годишното международно агроизложение в Австрия, организирано от лидера в семепроизводството ЗААТБАУ

Текст и снимки: Любомир Коралов, наш пратеник в страната Заатбау, с. Вайкендорф, недалеч от Виена

Едно добро хрумване преди повече от 60 г. създава чудесната традиция на отворените полски дни на компанията ЗААТБАУ, лидер в селекцията и семепроизводството в Австрия.

По идея и с гостоприемната покана на плевенската фирма Лидер Консултинг, партньор на Заатбау, 30 земеделци от България посетиха тазгодишното изложение на посеви, семена, препарати, торове, но и на агротехника, която сега е в действие по австрийските ниви. Така те станаха свидетели на странната, само на пръв поглед, симбиоза- елитна селекция и премиум семена, показани и съчетани с модерни машини, като че ли дошли направо от полетата на местните фермери.

За мащабите на изложението машините не бяха малко. Напротив, разнообразието беше и значително, и впечатляващо. Особено с факта, че имаше машини, които почти не се срещат по родните полета. И не са съвсем известни на нашите земеделци. Машините бяха подредени в правоъгълник, който опасваше голямото над 4 ха демонстрационно опитно поле на засетите от Заатбау култури- житни, маслодайни, междинни и т.н.

В дългата редица от машини имаше действащи образци от всички видове самоходна, събираща, обработваща, помощна техника и инвентари.

Моделите бяха от различини серии на почти всички големи брандове от Европа и световното агромашиностроене. Имаше трактори на Ню Холанд, Клаас, Щаер, Масей Фергюсън, Кейс и др. Не липсваха и различни марки зърнокомбайни, картофокомбайни, цвекло и фуражни комбайни.

Особено силно бяха представени почвообработващите машини, с акцент върху тези за безорно земеделие което очевидно има своите фенове в Австрия.

Но по-интересното и различното беше това, че нашите фермери огледаха доста машини, по-малко или почти непознати за тях. Освен на отличните посеви по демонстрационните парцели на Заатбау, те обърнаха сериозно внимание и на техниката. Нещо, което правеха усърдно и техните колеги от Австрия, Германия и други съседни страни, а и от по-далеч.

Не може да се отрече, че сред българските земеделци, гости на Заатбау, имаше и доста вещи в областта на техническото земеделско оборудване. Те, доколкото им стигаше информацията и собствения опит, обясняваха на колегите си предназначението на една или друга непозната у нас машина.

Така че изложението в Открития полски ден на Заатбау надскочи предварителната цел за запознаване с новостите при лидера сред австрийските семепроизводители и селекционери.

Домакините се бяха постарали да разширят обема на предлаганата информация, така че посетителите да надникнат и в света на модерните технологии и технически иновации в агротехниката.

Нашата фотокамера засече такива, по-малко познати, машини. Предоставяме ви, драги читатели, възможността да откриете за себе си какви са тези машини и дали ще бъдат полезни за вашата стопанска дейност.