Трасе през Армения, Грузия и Черно море ще е алтернатива на нестабилната Турция

Интересно предложение за нов транспортен коридор Иран - Армения - Грузия - България към Европа е получил премиерът Бойко Борисов в Техеран. Това съобщи министър-председателят след срещата си с вицепрезидента на Иран Есхад Джахангири. Той е и премиер на страната.

Борисов е на двудневно посещение в Техеран с цел да се затоплят отношенията между двете държави след отпадането на международното ембарго срещу Иран.

Работата по транспортния коридор трябва да започне след две седмици, когато

в София ще има

среща на

представители от

4-те държави,

които да уточнят параметрите, каза Борисов.

Интересът на иранците е да се използва завършената вече магистрала “Тракия” като алтернатива на преминаването през Турция, която на моменти се явявала опасна за превозвачите заради проблемите със сирийските бежанци и зачестилите атентати. Товарите щели да пристигат с кораби от Грузия в Бургас или Варна.

“Инициативата за изграждането на транспортния коридор между Персийския залив и Черно море е на иранската страна, защото за тях е важно да имат и друга алтернатива освен преминаването през Турция. Ангажирани са Армения, Азербайджан, Грузия, както и България. Изграждането на този коридор ще има добавена стойност за всички страни и не става въпрос да се елиминира преминаването през Турция, а да има допълнителна алтернатива за преминаване. При необходимост

можем да

изградим

специализирани

терминали на

пристанища

Варна и Бургас

Пътното трасе през Южна България вече е напълно готово, до няколко години ще е готово и железопътното през София за сръбската граница”, обясни и транспортният министър Ивайло Московски, който е част от делегацията.

По предложения от Иран

нов коридор

може да се

пренася и

природен газ,

който да постъпва в планирания газов хъб “Балкан”, обясни още Борисов. Преди няколко месеца енергийният министър Теменужка Петкова и ирански експерти са обсъждали вариант за транспортиране на компресиран газ по маршрута.

Иран притежава 25% от доказаните газови и 9% от доказаните петролни запаси. (Вариантите за доставка на ирански газ за България виж по-надолу)

Борисов е поел ангажимент да повдигне пред Европейския съвет въпроса за прекратяване на ограниченията на иранските финансови институции. Заради тях примерно в Иран не работят международните кредитни карти.

Евентуалната продажба на реактора за АЕЦ “Белене” на Иран също е била тема на разговорите между двамата премиери, но подробности не бяха съобщени. Препродаването на реактора за строеж на иранска централа, след като НЕК бе осъдена да го плати на Русия, бе една от целите на посещението на Борисов в Техеран.

“Що се отнася до

оборудването за

АЕЦ “Белене” -

това е доста

сложна тема

и сега започват разговорите. Трудно можем да говорим за конкретни параметри, но е необходимо да се дефинира пред Иран сегашната ситуация между нас и “Росатом”, а оттам нататък да се види дали проявяват интерес”, каза външният министър Даниел Митов.

Според премиера воденето на разговори е било одобрено на високо ниво от Иран.

“Европа е наясно с разговорите, които водим. Ако ядрената програма на Иран е насочена само за граждански цели, а нашето желание за сътрудничество е в тази сфера, Европа няма проблем с това”, допълни той. България се съобразява и с позицията на Израел по отношение на Иран и няма намерение да влиза в договорки, които биха застрашили отношенията с Тел Авив, обясни още Митов.

Двамата премиери са обсъдили и възможностите за развитие на туризма, тъй като Иран е един от пазарите, от които България се опитва да привлече туристи. Борисов пък свърза темата на туризма с връзките между древните траки и древните перси.

Борисов и Джахангири подписаха три споразумения между министерствата на транспорта и икономиката на двете страни.

Премиерът се срещна и с президента на Иран Хасан Рухани и председателя на Народното събрание Али Ларинджани.

Теменужка Петкова и петролният министър на Иран Бижан Намдар Зангане
Теменужка Петкова и петролният министър на Иран Бижан Намдар Зангане

Втечнен газ можело да идва от Персийския залив през Гърция

Възможностите за доставка на ирански втечнен газ от находищата на страната в Персийския залив до България са обсъдили министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане.

Иран работи по списък с приоритетни проекти за следващите 4 г. От първостепенно значение за иранската страна е изграждането на експортни терминали за износ на втечнен природен газ в Персийския залив. Заедно с водещи западни компании от енергийния сектор се разработва голямото газово находище “Южен Парс”. В момента в страната работи завод за втечнен природен газ, произвежда около 18 млн. куб. м и се предвижда да достигне максималния си капацитет до 4 г., обяснил Зангане според българската правителствена информационна служба.

Един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България би могъл да бъде през бъдещия терминал за втечнен природен газ на Александруполис по междусистемната газова връзка Гърция - България, обяснила Петкова. Тя представила пред иранския министър и плановете на България да участва пряко в изграждането на терминала в Александруполис. В края на октомври щяло да е ясно българското участие в проекта за терминала.

“България е заинтересована да развиваме с бързи темпове търговските и финансовите си отношения с Иран, защото след отпадането на икономическите санкции пред нас се открива възможността да намерим нови пазари за българския бизнес. Паралелно с това можем да предложим добри условия за ирански инвестиции на територията на ЕС”, заявил пък финансовият министър Владислав Горанов на среща с колегата си Али Тайебния. 

Вицепрезидентът Есхад Джахангири, който е и министър-председател на Иран, посреща българския премиер Бойко Борисов.
Вицепрезидентът Есхад Джахангири, който е и министър-председател на Иран, посреща българския премиер Бойко Борисов.

Искаме да продаваме на персите пчелен мед, пилета и мляко

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за това на своя колега Махмуд Ходжати, министър на земеделието на Ислямската република. Срещата бе част от програмата на българската делегация, водена от премиера Борисов в Иран.

Производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопроизводство у нас - 20%, посочи Танева. Тя поиска по-бързо финализиране на процедурите за внос на българско птиче месо и млечни продукти в Иран. Тютюнът и тютюневите изделия са сред продуктите с най-голям дял в търговските отношения между двете страни.

Искаме да разширим доброто си сътрудничество и в областта на земеделието, заяви Танева. Това би довело до увеличаване на търговския стокообмен в аграрния сектор, който за последните 3 г. бележи постоянен ръст, каза тя.

Важно е да задълбочим сътрудничеството в търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството, каза пък Махмуд Ходжати.

Борисов: Черно море да е за туризъм и транспорт, за да няма война

Ако народът не харесва това, което предлагам, да си избере някой като Мони Паси, който с крилати ракети да пребива руснаци и американци, обяви премиерът от Техеран

Можем да се сбием с всеки и сме показвали, че можем да обявим на половин свят война. И сме го правили, но половината от териториите ни ги няма

Черно море да не е изцяло освободено от военно присъствие, но поне да спрат трупането на напрежение и надпреварата във въоръжението. Така премиерът Бойко Борисов си представял морето като демилитаризирана зона. Министър-председателят обясни вижданията си от Техеран пред придружаващите го български журналисти.

“И сега има военно присъствие и на турския, украинския, румънския, руския - на всички флоти. Вместо да се надпреварваме и да се въоръжаваме, да се опитаме да падне напрежението в Черно море.

Нямам илюзии, че Русия

ще си извади флота,

но ако може да не го увеличават, за да може и ние да не го увеличаваме. Това са милиарди разходи, които трябват за хората - да се вдигат пенсии и заплати, а ако продължи напрежението, трябва да ги извадим да купуваме кораби, торпеда и какво ли не”, заяви Борисов.

“Нека Черно море да стане зона на туризъм и транспорт. Искам Черно море да е зона, където да пътуват търговски кораби. Портовете да са пълни с търговски и туристически кораби и това да носи добавена стойност и да се вдигат пенсии и заплати, народът да живее по-добре”, заяви още премиерът.

Борисов атакува и бившия външен министър Соломон Паси, който критикува позицията му за Черно море с израза, че яхти не могат да преборят подводниците.

“Народът избира какво и кой да го управлява. Ако това, което предлагам, не им харесва, да си изберат някого като Мони Паси - голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци, американци и който и да е. В кръчмите има много такива юнаци”, заяви ядосано Борисов.

“Можем да се сбием с всеки и сме показвали, че можем да обявим на половин свят война. И сме го правили, но половината от териториите ни ги няма. Мога да го направя и сега и да кажа, че искам с флотилии да нападам всеки”, каза още Борисов.

Според него

България трябва да се опитва

като Швейцария да поддържа

неутралитет

“Като е мирно и спокойно, генерираме приходи”, каза премиерът.

Борисов отново обясни, че няма да се кандидатира за президент, защото не било редно да остави започнатата от правителството работа. “Какво ще си кажат хората, ако се кандидатирам, защото там ще ми е по-лесно”, запита премиерът.