Харзевинкел, специално за в."Български фермер"

През юни т.г. от завода на CLAAS в Харзевинкел излезе 50 000 LEXION. В лицето на LEXION CLAAS наложи нов премиум сегмент в селското стопанство. Шест години след неговото представяне в Харзевинкел вече беше произведен 10 000 голям комбайн - LEXION 480 с 415 к. с., гъсеничен ходов механизъм и капацитет повече от 40 т пшеница на час. Доказателство за големия успех на високопроизводителната машина из всички полета по цял свят.

Още през 2003 бе представена серията LEXION 500 - успешната нова разработка във високия клас комбайни. По-големите жътвени показатели и технически тънкости като затварящи се роторни клапи за напасване на сепарационната площ и бърз стоп за хедери улесниха работата на земеделците. Съвсем скоро, две години след това, CLAAS представи серия 600, която с жътвени показатели до 70 т жито на час даде възможност за допълнително увеличение на производителността

Производството на най-големите към момента комбайни тип LEXION 700 започна през 2010. Те се придвижват по шосетата с до 40 км/ч, работят с хедери до 12,30 м, щадят почвата и ресурсите като разполагат и с високо производителен софтуер, документиращ до най-малката подробност как протича жътвения процес и даващ на водача прецизна информация.

С LEXION 780 през 2013 CLAAS постави нов крайгълен камък в историята на комбайните.

Освен бункера за семена с обем 13 500 л, той е снабден със системата за асистенция на водача CEMOS AUTOMATIC. Софтуерът управлява определени предварително зададени от водача стойности и за кратко време намира оптималната настройка на работните системи.

Отчитайки променящите се в рамките на деня жътвени условия, тази оптимална настройка се проверява всяка секунда и постоянно се напасва.

На световното изложение Агритехника LEXION 700, който междувременно вече разполага с 4D-почистване и автоматичен контрол на потока материал, получи отличието

Машина на годината 2016

Успехът си LEXION дължи не само на инженерите, а и на клиентите по цял свят, които работят с комбайните в своите стопанства. Много от тях вече повече от две десетилетия се доверяват на високопроизводителните машини. Наемният предприемач Бургхард Кауфман от околностите на немския град Оснабрюк, казва: "Баща ми купи първият комбайн CLAAS в началото на 60-те години на миналия век. От тогава до сега работим само с машини CLAAS. Първият LEXION 430 се присъедини към тях през 1998 г." Съвсем наскоро г-н Кауфман разшири машинния си парк, обхващащ 18 комбайна, с още един LEXION 670.

ДОПЪЛНЕНИЕ

По време на 21 годишната си успешна история големият комбайн LEXION се утвърди като флагмана на международния концерн за производство на селскостопанска техника. Машините се състоят от над 50 000 части, във вътрешността им протичат 4000 метра електрически кабели и 215 метра хидравлични тръбопроводи.

След почти десетилетие разработки, през 1995 г. CLAAS представи първия голям комбайн LEXION. Серията 400 предложи на земеделците нови свърхвъзможности.

За пръв път бе приложена вършачната система APS с уголеменият на 600 мм вършачен барабан и бе комбинирана със системата за сепарация ROTO PLUS. Резултат от тази комбинация е утвърдената от тогава система APS HYBRID. Така водачите вече работят в по-комфортна кабина, снабдена с бордови компютър CEBIS. Освен това, кормилните системи GPS PILOT и LASER PILOT допринесоха за комфорта в управлението на машината.

50 000-ят LEXION с юбилеен дизайн ще може да бъде видян през следващите месеци на много панаири и изложения в Европа. Българските фермери също ще могат отново да оценят новите комбайни на CLAAS на престоящите в страната изложения Добрички панаир и в Стара Загора, БАТА АГРО, есен. Комбайните LEXION, както и всички останали продукти на CLAAS, могат да се намерят във всички агробази на официалния представител на марката за България, фирма Рапид КБ.