Конструкторите на зърноприбиращи машини открай време търсят отговор и решение на съдбовния за фермерите въпрос: може ли жътва без загуби, без пилеене на зърно? Както твърдят ексепртите, отговорът е преди всичко в машината и в хората, които работят с нея, обслужват я и я поддържат. Практиката е доказала, че в новите зърнокомбайни са вложени високотехнологични решения за прибиране на реколтата. По правило, машините, които опазват зърното и го прибират изцяло, отговарят на множество изисквания. Сред тях изпъкват повишената ефективност, съхраняването на качеството на зърното, най-високо равнище на очистване, капацитет за големи обеми продукция, защита от начупване на зърното, задължителен комфорт на оператора и непрекъснат контрол върху жътвения процес.

В решаването на този въпрос има върхови постижения при техниката на NEW HOLLAND и особено от двуроторния комбайн CR 10.90. Машината е рекордьор- прибира 800 т зърно за по-малко от 8 часа в реални условия. Това е най-големият комбайн, вписан е в категория 10 премиум, при него на практика няма загуби на зърно. Специалисти и обикновени фермери, които са правили жътви с него с основание твърдят, че неприбраното зърно е толкова малко, че загуби практически не могат да се отчетат.

Тази изключително способност на CR 10.90 беше демонстирана на уникална демонстрационна жътва в края на юни пред близо 200 елитни зърнопроизводители, участвали в националната по мащабите си презентация МЕГА ДЕМО. При много силен интерес, в реални условия на жътва, различни почвообработки и сеитба фирмата показа в действие образци от своето богато и разнообразно порфолио от най-модерни и производителни машини на световни брандове. Едно от най-важните условия на МЕГА ДЕМО беше възможността всеки един от присъстващите да бъде оператор на CR 10.90 сам да жъне и да се увери в неговата надеждност, високопроизводителност и в удивителната му способност да не пилее зърното. Всеки имаше възможност да провери след комбайна дали са останали зърна, здрави или изпочупени. Когато човек инвестира в машина като CR 10.90, която е с малко по-висока цена, тя се изплаща още на първия сезон и поради високата си производителност, и поради това че загубите на зърно са сведени почти до нула. На втория сезон той започва да носи чиста печалба. На 3-я, 4-я и т.н. сезони печалбата расте, машината продължава да печели и става на практика в дългоспочен план най-евтината машина, споделя Даниел Минев, управител на ИНТЕРАГРИ.

Земеделският стопанин трябва да има предвид, че комбайните с марка NEW HOLLAND се изплащат сами, бързо и в обозрими срокове. И тогава да реши как ще обнови своя машинен парк. Защото това трябва да стане съобразно днешните високи пазарни изисквания за производителност, рентабилност и качество, което автоматично го прави и конкурентоспособен, казва Даниел Минев и уточнява, че жътвите с машините на NEW HOLLAND са гарантирано без загуби.

(Видео)