Ася Василева

Спомняте ли си репортажа за мултимилионера и агробизнесмен Юрий Лужков? Той не скри, че предпочита да купува комбайни втора ръка и посочи основното условие за своя избор - машините да са били експлоатирани от немски фермери. Така Лужков е убеден, че ще вложи по-малко пари, но техниката ще работи като нова.

Има ли фермер, който да не знае случай, при който нови трактори, поради собственоръчен ремонт с неоригинални резервни части на бърза ръка излизат от строя. Но "спестовността" много често се оказва по-силна от здравия разум, а пък и продавачите на такива части са твърде убедителни. Познавам фермер, който сподели, че негови съседи, закупили супермодерен трактор на стойност 200 000 евро, бързо му "видяли сметката".

"За година и половина скапаха трактора, а сега не могат и да го продадат, че на всичкото отгоре искат компенсация от дилъра". Според него, заплащайки солидна сума за машината, хората са решили, че това е напълно достатъчно, и на толкова скъпа машина нищо повече не й е необходимо. Когато разбрали колко трябва да се плаща за техническо обслужване, колко ще струват резервните части, направо се изсмяли в лицето на дилъра, казали, че ще си намерят по-евтини и започнали да заобикалят от далече неговия офис.

А да ви разкажа ли една почти анектодична история за 4 най-модерни западни комбайна, излезли окончателно от строя след 2 сезона работа, които за да се върнат отново на полето трябва да бъдат ремонтирани за стойност почти колкото цената им? Причината - нехайно отношение към сервиза и подръжката. Няма да го направя, тъй като много от вас са запознати с такива случаи, а пък това са го направили преди мен в авторитетно украйнско списание. Така, че ще дадам думата на автора на статията Сергей Микулин, а пък изводите, ще си ги направите и сами.

Не е важно само да купиш скъпа машина ...

Така започва статията и продължава - някой сигурно ще влезе в положението на "пестеливите" фермери. Цените в сервиза са немилостиви. Но ако не можеш да си ги позволиш, не купувай такава скъпа техника. Защо да плащаш почти 250 000 евро за трактор, да го скапеш за година и после дори да не можеш да го продадеш, че и виновни търсиш.

Навикът да се икономисва там, където може и там, където категорично не бива, нерядко вече е не втора, а първа природа. Особено ярко тя се проявява при любителите на автомобили, които безстрашно порят двуметров сняг с износени летни гуми, сипват бензин с октаново число 92 вместо 95, а филтрите и маслотго се сменят едва когато автомобилът е готов да предаде Богу дух. Но ако това поведение може да се разбере когато става въпрос за стар "Москвич", то когато жертвата е чисто нов и скъп автомобил е потресаващо.

Изглежда логично отношението към средствата за производство, още повече, когато са толкова скъпи, да се отличава от описаното. В много стопанства е точно така - цялата техника внимателно се съхранява под навес, точно се спазват сроковете за техническо обслужване, а механизаторите буквално треперят над машините и инвентара. Но и обратни примери се срещат достатъчно.

Ето какво споделя продуктов мениджър на известен производител на трактори, дошъл в едно стопанство да представи новите модели на производителя. Питаш го какви препоръки може да дадете, за да работи техниката колкото може по-дълго и ефективно, а той се усмихва: "Най-важната препоръка е да спазвате инструкцията и няма да имате никакви проблеми". Според него, причината за повечето непланирани ремонти на нова техника са неправилните експлоатация и обслужване.

Широко разпространено е използването на т.нар. аналози на оригиналните резервни части. От опита си мога да кажа, че това е лотария - веднъж-два пъти ще ти провърви с качеството на маслото и филтрите, а на третия - ще си изпатиш яко и ще се наложи да платиш за ремонт толкова, че би стигнало да си платиш обслужването при официалния дилър за 5 години. И изобщо, понякога собствениците позволяват под капака на трактор, струващ стотици хиляди евро, да си правят експерименти случайни хора. Със сигурност всеки фермер може да си спомни не една такава история, обяснява специалистът.

Но да предположим, че навреме сте направили техническото обслужване, използвайки оригинални консумативи и резервни части. Това означава, че:

. навреме излизате на полето;

. качествено изпълнявате всички работи;

. отваря ви се възможност за оказване на услуги;

. икономисвате пари от непланирани ремонти;

. удължавате съществено живота на техниката;

. получавате по-висока цена при продажба на употребяваната техника.

В обратен случай:

Съществува риск да закъснеете с важни работи на полето. Сеитба в оптимални срокове, пръскане, прибиране на реколтата - престоят на машината и инвентара в това време може да доведе дори не до намаляване на рентабилността, а до преки загуби.

Некачествено проведените растителна защита, прибиране на реколтата и другите работи, предизвикани от неизправност на техниката - това за гарантирани загуби от добивите.

Стопанството няма гъвкавост при използването на техниката.

Във всеки един момент може да се наложи скъпоструващ непредвиден ремонт.
От всичко това следва изводът, че един от основните фактори за намаляването на себестойността на продукцията е внимателното отношение към техниката. И дори не само това, а експлоатацията на техниката стриктно според инструкцията, препоръките на производителя и дилъра, както и според баналния здрав разум. Финансовите изгоди от такова поведение са както преки, така и косвени. При това последните дори са по-високи.

И тук стигаме до честотата и периодичността на обновяването на техническия парк на стопанството. На Запад се спазват точни срокове - машината е отработила 5 години, изплатил си й кредита, купуваш нова.

При нас подходът е съвсем различен - може да се изтискат от трактора 5000-6000 моточаса и да се продаде за без пари, а може да проработи и два пъти по-дълго и да се продаде за добри пари. В първия случай машината ще служи нормално 2-3 години, а във втория и 5 години не са предел. Така и себестойността си идва на мястото - едно нещо е да купуваш трактор с мощност 500 к.с. веднъж на 3 години, и съвсем друго - на 5 години. Получават се няколкостотин хиляди евро направо от въздуха, благодарение на това, че навреме са отделени няколко хиляди за нормално техническо обслужване.

Накрая ще споменем един фактор. Неговата роля за рентабилността в производството на агробизнеса значително нарасна, въпреки че засега далеч не всички го забелязват. За какво става дума? Грамотните кадри.
Когато от един вложен лев земеделецът печели 10, то решаването на проблемите е лесно. Не става една пръскачка, ще я заменим с друга, по-добра. Същото е и със сеялките - по-лесно е да се купят нови, отколкото да си играеш да ги настроиваш, а старите все на някого ще се продадат. И така беше някога.

Но днес вече е немислимо. Затова е особено важно да се инвестира в персонал, тъй като много от проблемите се случват от незнание или недостиг на време и ресурси.

В заключение искам да кажа, че тези и подобни случаи ми дадоха възможност най-после да разбера истинския смисъл на английската поговорка "Не съм толкова богат, че да купувам евтино". А и българинът го е казал не по-зле "На гол тумбак - чифте пищови". Та като си тръгнал да харчиш и да правиш модерно земеделие, си направи добре сметката. В бизнес плана задължително трябва да влиза не само покупката на скъпа машина, но и нейната квалифицирана подръжка с оригинални резервни части и масла.