Разбираемо, че излишният товар много по-лесно се премахва при филизенето и други операции - така че е по-добре броят на оставените очи да бъде повече, отколкото да е недостатъчен.

Излишният брой листа и леторасти се премахват при прореждането и филизенето.

Има операция, при която понякога се налага да се отстраняват и цели гроздове, както това става при отделни леторасти или само на отделни реси - при тях се подхожда конкретно, според състоянието на лозата и разбира се, натоварването.

Прореждането на листата

при лозата се състои в отделяне на известен брой от тях, които се намират в основата на леторастите. Тази операция със зелени части е известна в лозарството още в миналото.

В по-северните и по-хладните райони, а също и там, където падат повече валежи и има по-голяма облачност по време на узряване на гроздето на тази практика се отдава по-голямо значение. В нашата страна прореждането на листата на лозата се извършва на някои места предимно във влажни години и при буйни лозя.

С премахване на част от листата в основата на леторатите се цели да се постигне по-добро проветряване и слънчево огряване на гроздето - така се осигурява и запазване на чепките от гъбните болести и особено от обикновеното сиво гниене.

Прореждане на гроздове и на зърна също е прилагана практика, но по-рядко.

Премахването на част от гроздето по лозите и прореждането на зърната в тях се прилага много рядко в лозарството, предимно когато се отглеждат висококачествени десертни сортове.

Целта е да се подобри качеството за сметка на по-малоценните зърна и гроздове.

Премахването на част от гроздовете се извършва до 10-12 дни след прецъфтяването на ресите и предхожда прореждането на зърната.

Преди да се премахнат част от гроздовете, необходимо е да се прецени натоварването на лозите и големината на гроздовете.

Един пример: наблюденията са показали, че най-доброкачествено грозде, без да се намалява чувствително добивът от сорта Болгар се получава, когато при резитбата лозите се натоварят повече, а чрез филизенето и премахването на част от гроздовете се нормира реколтата по-късно. И като се оставят 10-15 грозда на една лоза при единичен Гюйо и 12-18 грозда при двоен Гюйо. Оставят се най-едрите и добре оформени гроздове, върху най-силните леторасти, които да бъдат по възможност равномерно разположени по плодните пръчки и телената конструкция. Всички дребни и недоразвити гроздове, както и разположените по по-слаби леторасти се премахнат.

Прореждането на зърната в гроздовете се извършва 10-12 дни след цъфтежа на лозите, когато зърната достигат големина на грахови зърна. То трябва да се провежда след премахване на гроздовете. В резултат на прореждането гроздовете стават по-рехави и зърната по-едри.