Във вегетационния период на лозята при нашите условия се налагат редица операции със зелените им части, които носят общото наименование резитби на зелено.

Обяснявали сме ги, но пак не е зле да припомним как при тях се премахват отделни вегетативни и плодни органи или части от тях, за да се регулира растежът на останалите части и цялото съотношение.

Всеки лозар трябва да има за цел освен това и добро провертряване и по-продължително слънчево огряване на растенията.

Тези операции помагат за по-бързо узряване на гроздето

Опитът е показал, че когато зелените резитби се извършват своевременно и правилно, те оказват положително влияние и върху това да има повече грозде.

И обратно - при несвоевременно и неправилно приложение растежът отслабва.

Към операциите със зелените части на лозите спадат: филизене, прищипване, кършене, колтучене, колцуване, премахването на част от листата, частичното отстраняване на съцветия или гроздове и прореждане на зърната.

Най-широко у нас се прилагат кършенето, прищипването и колтученето.

Кършене

При кършенето на ръка или с ножица се премахват растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа.

Операцията се прилага в почти всички лозарски райони у нас при силни лози, чийто леторасти се развиват много буйно и зашумяват.

Прищипване

Прави се премахването на връхчетата на леторастите с едно-две недоразвити листа.

Постига се намаляване на изресяването и се регулира растежът на отделните леторасти.

Когато с прищипването искаме да предотвратим превръщането на ресите в мустаци, то се прави рано, след поява на ресите. С пръсти се откъсват връхчетата на силните леторасти.

Срещу изресяване по време на цъфтеж най-добре е прищипването да се направи 4-5 дни преди цъфтежа.

Колтучене

Колтуците са странични леторасти, които са израснали от летните пъпки по възлите на главния летораст. Премахването им изцяло или отчасти се прави, когато лозите имат много такива странични леторасти, които засенчват и пречат на зреенето и опазването на гроздето от болести и неприятели.

Колтуците не се премахват изцяло от основата - правилно е да се запазват по 3-4 листа в основата на страничните леторасти.

Само при сортове като Мискет хамбургски, Юни блан и други, които са способни да развиват големи листа, е полезно преди цъфтежа да се премахнат изцяло колтуци в основната част на летораста до ресите.