След като сте завършили с формировката, резитбата на асмите е сравнително лесна.

Върху кордоните през 15-20 см се създават малки рамена. На тях ежегодно се оставят чепове с по 2 очи от долната пръчка, а горната се премахва през стария чеп.

При сортове грозде с по-ниска родовитост на основните пъпки като Болгар, Италия и др. на някои от рамената наред с чепа се оставя и плодна пръчка с 10-12 очи - тя се извива встрани от кордона и се привързва към скелето.

При следващата резитба плодната пръчка се премахва, а нова се оставя на друго рамо.

Броят на пръчките зависи от силата на лозата - варира от 2-3 до 5-6 и повече.

Много важно е оставените плодни звена по брой и разпределение да позволяват равномерно гарниране и запълване на празните места по скелето.

Когато лозите са оформени без кордони, а само с 1-2 къси рамена, резитбата се извършва на чеп и плодна пръчка.

Редно е да се поддържа правилно възприетата резитба с къси плодни пръчки, за да не се зашумяват лозите.

Старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, не се създават нови плодни звена по тях.

Трябва да се следи също рамената да не се разраснат много, а навреме да се подмладяват.