Харзевинкел/Лангелн, Германия специално за в.“Български фермер”

Фирмата Лангелн закупува телескопичния товарач през 2000 година и от тогава той е работил в стопанството почти ежедневно. Освен товаренето на тор, слама и фураж, телескопичният помощник е ползван и за различни строителни дейности, както претоварване на жито и силаж.

l Още в началото той работеше до 2 500 часа годишно, спомня си Лотар Кьониг, технически ръководител на аграрното стопанство, което освен със земеделие, се занимава и с животновъдство. Стопанисват се 19 000 дка работна площ заедно с 1 100 глави едър рогат добитък. Телескопичният товарач с неговите 105 к.с. се използва за разнообразни цели

Лотар Кьониг и до днес го ползва за по-леки, съответстващи на възрастта му, дейности в обора и из селскостопанския двор.

- CLAAS се занимава от 22 години с техника за телескопични товари специално за селскостопански цели, но все пак 30 000 работни часа са нещо изключително, казва Норберт Тойфер, продуктов мениджър Телескопични товарачи на търговското дружество CLAAS. Това трудно би могло да се постигне при телескопичен товарач с един единствен двигател, уточнява той.

Лотар Кьониг обяснява, че други части на RANGER междувременно са сменени- осите и предавките, предното стъкло и вратите. Но сърцето на товарача е издържало маратона от 30 000 работни часа и не е подменяно.

Производството на RANGER за CLAAS стартира през 1994 в английския град Грантъм. Първите модели, появили се на пазара, са RANGER 907, 907 T и 911 Т. До 2000 г. RANGER се е произвеждал с различни варианти на оборудване, докато не е заменен от TARGO, а през 2006 от SCORPION. Аграрното стопанство в Лангелн работи от много години с телескопичните товарачи на CLAAS. До момента имат закупени единадесет машини.

Освен рекордьора RANGER 928 днес в стопанството работи извънредно успешно и най-мощният в момента телескопичен товарач на CLAAS - SCORPION 9055.

По пътя към 30 000-те си работни часа телескопичният товарач премина границата 10 000 часа през 2004. На снимката е запечатан момент от отпразнуването на тогавашния юбилей с представители от CLAAS