Регистрираните нови трактори във Великобритания с мощност над 50 к.с. през 2015 г. са 10 842, което е спад от 12,8% в сравнение с предходната година. Според Асоциацията на инженерите в земеделието (AEA), това е най-ниската цифра от десетилетия насам и ясно отразява трудните условия, с които се сблъскват фермерите в година, когато цените на всички основни земеделски продукти бяха изключително ниски.

Краткосрочните прогнози за продажбите също не са розови, посочват от Асоциацията. В анализа се казва, че за да се повишават цените на зърното през 2016 г. трябва да се случи някое изключително природно бедствие в Северна или Южна Америка, което да наруши баланса в търсенето и предлагането.

А за да се увеличи търсенето на мляко, ще трябва страна като Китай коренно да промени хранителните си навици или да се случи неочакван бум в прираста на световното население.

"Порочният кръг от свръхпредлагането кара производителите да произвеждат все повече на все по-ниски цени", се посочва в съобщението на Асоциацията. Цените на зърното имат директна връзка с продажбите на земеделска техника, тъй като половината от всички произвеждани земеделски машини се продават именно в сектора на зърнопроизводството. В млекопроизводството се реализират една четвърт от продаваните машини, докато овцевъдството поема едва 10-15 на сто.

Статистиката за продажбите на трактори във Великобритания също показва, че най-много е спаднало търсенето на трактори с мощност 140-160 к.с., докато продажбите на машини с над 240 к.с. се развиват добре.

"Клиентите, които купуват големи машини най-вероятно ще следват плановете си за подмяна на машинния парк. Обратно, тези, които работят с малки машини е много по-вероятно да вземат своите решения въз основа на текущите цени на земеделската продукция", обясняват положението от Асоциацията.