Подходящи са за сандъчетата на балкона

Тагетес

Топлолюбивите жълти тагетеси са неизменна част от летните композиции. Те се отглеждат лесно от семена или разсад, непретенциозни са, цъфтят от началото на лятото до първите студове. Отстранявайте прецъфтелите съцветия, за да удължите цъфтежа.

Много са подходящи за слънчеви балкони. Важно е само да ги поливате редовно. За да изглеждат добре на балкона, изберете ниски видове около 15-30 см.

Невен

Невзискателно към почвата растение. Подходящо е за слънчеви или леко засенчени места. Съвършено некапризно цвете, което цъфти през цялото лято - от юни до септември. Премахвайте прецъфтелите цветове.

За балкона изберете вида Fiestа Gitana с височина 30 см и цветове в различни багри. За да цъфне по-рано, може да засадите разсада още през втората половина на февруари.

Настурция

Едногодишните настурции са цветя за южен балкон. Цъфтят от юли до септември. Семената се засяват директно на постоянно място.

Настурциите са невзискателни, семената прорастват практически винаги. Това растение е уникално, цветовете на различните сортове изобщо не си приличат. Има лиани за драпиране на стени. Съществуват ампелни видове за балкон и сандъчета на прозореца, а има и храстовидни сортове.

Петуния

Най-популярните за балконски сандъчета цветя са петуниите. Благодарение на разнообразната им окраска, продължителния цъфтеж, разнообразието от сортове и видове, те създават уникална атмосфера на балкона.

Ампелните видове петунии се засаждат в големи балконски сандъци или висящи кошници. Семената на тези сортове се засяват още в средата на февруари.

Внимавайте да не закупите семена на петунии с едно стебло. Те не са подходящи за балкони и веранди - ще получите едно стебло в саксия с няколко цветове на върха.

Пеларгония

Най-често наричат пеларгонията мушкато и я отглеждат като саксийно растение у дома.

Пеларгонията е едно от най-некапризните растения, расте бързо и обилно цъфти. При правилни грижи може да ви радва с цветове през цялата година.

Пеларгонията има омаен аромат, който идва не от цветовете, а от листата ѝ. Прекрасно растение за балкона през лятото.

Немезия

Немезията разцъвфа рано, но ако времето е горещо - непродължително. Възможно е да разцъфне втори път преди есента. За целта трябва да подрежете стеблата след първия цъфтеж. Ако искате немезията да цъфти през есента, то засадете семена за разсад в началото на юни, така балконът ще изглежда прекрасно и през ноември.

Семената на немезията са дребни, затова трябва да се сеят по повърхността, без да се присипват с почва. След това се напръскват обилно с вода и се покриват със стъкло. Според изпотяването на стъкления капак, той се отваря, а след появата на растенийца - се премахва.

При пресаждане в саксии се оставя разстояние от 20 см между растенията. При засаждането на разсада, стеблата се прищипват.

Кученца

Обикновено се отглеждат в градината, но ако заложите на нискостеблени видове, то ще имате цветове с най-различни багри и оттенъци. Ароматът на кученцата е неповторим! А, за да се потопите в него, са ви необходими само 5-6 растения.

През есента, когато дойдат студовете, растението застива, цветовете му не се променят и изглежда великолепно. Цветовете остават като живи през цялата зима.

Цъфти през втората половина на лятото - от юли до октомври.

Бегония - вечноцъфтяща и клубенова

И двата вида бегонии могат да се отглеждат в саксии. Това са най-подходящите видове за северен балкон, тъй като растат прекрасно на полусянка.

Имат кръгли месести листа, обагрени в от бледозелено до тъмнокафяво. Цъфтят от юни до септември. Най-често се отглеждат като едногодишни растения. Отлично растат на богата на хумус почва, така че при засаждането добавете компост.

Фуксия

Съществуват 3 основни видове фуксии. За балкона най-подходящи са нежните топлолюбиви ампелни фуксии във висящи кошници. Заложете на сорта Swingtime. Той цъфти в червено и бяло.

Фуксиите също се чувстват добре на северни балкони. Достатъчна им е съвсем малко светлина. Задължително трябва да ги поливате редовно и обилно. Почвата им никога не бива да пресъхва.

Теменужки

Съществуват множество хибриди на обикновената теменужка с височина 15-25 см. Те се разделят на два вида - зимноцъфтящи (ноември-май) и лятноцъфтящи (юни-октомври).

Теменужките могат да се отглеждат на балкона, но трябва да се засадят на място с правилно осветление. Оптимално място е огрято от слънце през целия ден с изключение на обедните часове. На южен балкон теменужките бързо ще станат некрасиви.

Задължително трябва редовно да поливате теменужките, почвата да бъде влажна, но без застояла вода. Трябва и да ги подхранвате.