Наричат токачката царска птица. Тя е роднина на домашните кокошки и пуйките и затова прилича и на двата вида. Има сведения, че ако се отглеждат съвместно в едив двор, след време може да се получи смесено потомство.

Токачките се отглеждат заради вкусното и диетично месо, което прилича на дивечово.

А ценители твърдят, че яйцата на токачките са по-вкусни от кокошите

Те съдържат много витамини, имат дебела черупка и не се развалят 90 дни, ако се съхраняват при температура 4-6 градуса. Те са хипоалергенни, нискокалорични и с високо съдържание на белтък в лесноусвоима форма.

Възрастната самка тежи до 1,8 кг, а самецът - 2 кг.

Тъй като са много по-издръжливи, здрави и непретенциозни в сравнение с останалите домашни птици, може да се отглеждат при всякакви климатични условия, дори при студ от минус 55 градуса.

Царската птица не се нуждае от палат

Токачките живеят комфортно и в скромни условия. Най-добре е в помещения с осигурена територия за разходки. Тъй като летят, мястото за разходка трябва да е волиерен тип или пък трябва да им подрязвате маховите пера на едното крило.

Токачките не се боят от студ, а от влага.

Подът на птичарника може и да е от пръст, но трябва непременно да има постеля (от слама, торф, сено, дървени стърготини, пясък) с дебелина от 5-7 до 15 см.

Плътността трябва да е 5 птици на 1 квадратен метър от пода.

Фронтът на хранилките е 5 см ширина на птица, а на поилките 1-2 см на токачка.

А за комфортен сън токачките се нуждаят от много, и то високи кацала

Кацалата се разполагат под ъгъл 75-80 градуса по отношение на пода на помещението. Разстоянието между стената и първия ред на кацалата трябва да е 18 см, между другите паралелно разположени планки - 36 см.

Височината на най-високата планка от кацалото да е 60-65 см, а височината на най-долната планка - 40 см от пода. Общата дължина на кацалата се определя в зависимост от поголовието, като на 6 токачки се предвижда по 1 метър от кацалото.

Терминаторите на колорадски бръмбари

Може спокойно да пускате токачките свободно из градината - няма опасност да я разровят като кокошките.

Царските птици ще ви отърват и от колорадския бръмбар. Може да ги оставите цял ден из градината и те ще си кълват трева и буболечки.

От какво зависи броят на снесените яйца?

Както и при останалите домашни птици, яйцеснасянето при токачките зависи от начина им на отглеждане, от грижите за тях и особено от храненето

Ако токачката започне са мъти първата партия снесени яйца, то общата ѝ яйценосност ще бъде ниска, тъй като докато мъти и отглежда малките, спира да снася. Ако преди периода на яйцеснасяне храненето на птицата се засили и при свободно отглеждане се подхранва сутрин и вечер, а снесените яйца се събират редовно, то от токачката може да получите годишно 110-120 яйца.

Таблица