Обичайната комбинация при комбинираните фуражи за пъдпъдъци е хомогенна смес от раздробени пшенично и царевично зърно. Тя трябва да е най-малко 50%. Останалата част се допълва от различни зърнени и растителни примеси в зависимост от възрастта на птиците.

Храната за пъдпъдъци е два основни вида - за подрастващи и възрастни птици.

Освен основната съставка от пшеница и царевица дажбата може да съдържа пшенични трици и ечемик. Важен елемент е и котното брашно - не по-малко от 40%. Тази комбинация позволява пъдпъдъците да растат бързо и да наддават на тегло.

ВАЖНО! Солта също трябва задължително трябва да присъства при съставянето на смеските.

Като белтъчна добавка - до 35%, може да се използва слъночгледов шрот, рибено масло, слънчогледово масло, рибено брашно. И остава групата на минералите - до 5%, като креда, лизин и фосфат. Последните са задължителни при изхранване на подрастващи пъдпъдъци.

Домашно проготвена смеска

Трябват ви 1 кг пшеница, 400 г сухи здрави царевични зърна, 100 г ечемик.

Смесете зърното и добре го раздробете или счукайте. В получената смес добавете половин чаена лъжичка слънчогледово растително масло и същото количество костно брашно. Сложете и половин чаена лъжичка сол. Тази комбинирана смеска ще ви стигне за 40 дни, но за един пъдпъдък.

За малките пъдпъдъчета препоръчителната дажба трябва да съдържа много енергия. Пшенично зърно (50%), царевица (10%), соев шрот (15%), рибено брашно (10%), рибено малсло (1%), сол, монокалциев фосфат, варовиково брашно, премикс. Премиксът трябва да съдържа всички витамини и биологичноактивни вещества като вит. А, Е, от група В, а също така цинк, мед, кобалт, магнезий.