Ася Василева наш спец. пратеник в Монтана

Отношенията между дилъра на земеделска техника и фермера наподобяват отношенията между личен лекар и пациент. От лекаря зависи здравето, а от дилъра - до голяма степен, финансовото благополучие на фермера. И двамата са еднакво важни за земеделците и те еднакво внимателно и прецизно подхождат към процеса на ткехния избор. Този избор се подлага на стриктна проверка през годините и много малко издържат отсяването. Затова и фактът, че компания Оптиком вече 25 години е избирана от стотици хиляди български фермери за доставката и обслужването на тяхната техника е впечатляващ и многозначителен.

А тази техника днес е все по-сложна и прецизна. Така и трябва да бъде, за да помогне на фермерите да произвеждат с минимум загуби и максимум печалба. Но в същото време сложните машини се нуждаят от много добър професионален сервиз и голямо количество резервни части. Само дилър, които разбира това може да остане на пазара впечатляващите 25 години. Затова компания Оптиком инвестира без колебание 2 млн. лв в новия-търговско сервизен център в град Монтана. Той вече е на разположение на многобройните й клиенти в Северозападна България.

На 12 май в присъствието на около 200 гости, Златко Живков, кмет на град Монтана, гости от JCB и Argo Tractors, партньори, медии и клиенти, както и НП г-жа Емма Хопкинс, посланик на Великобритания в България, отвори врати новият агроцентър на Оптиком ООД.

Новата сграда е разположена на ключово място - на пътя от Монтана за Лом и в съседство с наскоро откритото ново трасе на главен път Е-79.

На собствен парцел от почти 8 декара е вече изграден новият агроцентър с модерно оборудване, а общата стойност на инвестицията е в размер на над 2 милиона лева. Общата застроена площ е 1200 кв. м. Центърът разполага със съвременен сервиз за ремонт, обслужване и поддръжка на трактори и земеделска техника. В него работят високо-квалифицирани специалисти и се извършват гаранционни и извънгаранционни сервизни дейности.

Базата разполага и с отлично зареден магазин и склад за резервни части, консумативи и смазочни материали за селскостопанска техника разбрахме от управителя на търговско-сервизния комплекс Алексей Върбанов.

Клиентите на Оптиком ще намерят на място над 3000 артикула резервни части както за техниката, предлагана от фирмата - JCB, Landini, McCormick, така и за други популярни марки трактори и инвентар.

Предлагат се оригинални висококачествени масла и смазочни материали.

Тук земеделските стопани от района могат да избират модерна и високопроизводителна техника за своите стопанства, като на терена на базата са изложени трактори Landini, McCormick и JCB, товарачи JCB, прикачен инвентар Monosem, Sullky, Ovlac, Kuhn, Nobili, Rinieri и др, които фирма Оптиком представлява в България.

Екипът на Оптиком очаква своите клиенти от Северозападна България в новия си дом и е готов да ги посрещне с изгодни предложения за машини на изплащане без оскъпяване и индивидуални решения.

ДЖАНКАРЛО МОНТАНАРИ, МЕНИДЖЪР ПРОДАЖБИ В ARGO TRACTORS:

Доказателство за висок професионализъм

От името на ARGO TRACTORS и неговите брандове Landini и McCormick, искам да изкажа удоволствието ни от съвместната работа с Оптиком. Събитието в Монтана е не само отваряне на поредния нов център на един бизнес. То доказва упоритата работа и професионализма на хората, работещи в Оптиком. То е ярко подтвърждение на добрата работа през последните 25 години.

Благодарение на работата на Оптиком, марките Landini и McCormick постигнаха заслужен успех и популярност в България.

ДЖОН СМИТ, ГЕНЕРАЛЕН МЕНИДЖЪР JCB AGRICULTURE:

В България имаме силен партньор

Българският пазар е много важен за JCB и сме доволни, че имаме толкова силен дистрибутор в лицето на Оптиком тук. Те винаги постигат плановете за продажбите, които имаме. Ние сме горди, че нашите машини помагат за развитието на българското земеделие и виждаме голям потенциал.

В световен мащаб пазарът на земеделска техника в момента е едно голямо предизвикателство, цените на земеделската продукция са под голям натиск, на пазара като цяло цари несигурност. Но бизнесът се развива, той е все още тук. Докато произвеждаме ефективни машини, които спестяват разходи на стопаните, които носят печалба на собствениците си, ние вярваме, че имаме добро бъдеще и виждаме много добри перспективи за развитие, особено при телескопичните товарачи.

В света като цяло се забелязва тенденция на преминаване от работа с трактори с челен товарач към работа с товарачи.

JCB произвежда много здрави и надеждни машини. Те са специално проектирани и произведени за земеделието, спокойно работят както в горещо лято, така и в сурова зима. Оцеляват при работа с всякакви механизатори, дори и тези, които не щадят машините. Всички машини на JCB - независимо дали товарачи или трактори, са отлична инвестиция за всеки фермер. Те са създадени за да подобрят производителността на и ефективността на всяко производство. Освен това запазват стойността си и могат рентабилно да бъдат продадени на вторичния пазар.

ВЕСЕЛИН ГЕНЕВ, УПРАВИТЕЛ НА ОПТИКОМ ООД:

Компания с модерна европейска визия

2016 година е емблематична за компания Оптиком. Откриването на новата ни база в Монтана е част от събитията, посветени на 25-годишнината от създаването на компанията. През тази година честваме и 10 години от началото на сътрудничеството ни с JCB Agriculture и 18 години успешна работа с Argo Tractors Италия.

Четвърт век е сериозна възраст и ние имаме с какво да се гордеем, но за нас е по-важно да се развиваме и да вървим напред заедно с българските фермери. През последните 5 години вложихме 7 млн. и половина лева в изграждането и подобряване на търговско-сервизната ни база в страната. Изградихме нови центрове в Стара Загора, Добрич, а сега вече и в Монтана и модернизирахме всички останали.

В агроцентъра в Монтана вложихме не само 2 млн. лева, но и всичко, което сме научили през годините.

НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-ЖА ЕММА ХОПКИНС, ПОСЛАНИК НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В БЪЛГАРИЯ:

JCB и Оптиком са пример за стратегическо партньорство

За мен е огромно удоволствие да присъствам на откриването на новия търговско-сервизен център на Оптиком, който е изключителен представител на JCB Agriculture за България. Преди 70 години сър Антъни Бамфорд основа компания JCB в един гараж в Стафордшир. Днес JCB има 22 завода - 11 от които във Великобритания. В тях работят повече от 11 000 души. Днес това е един от най-големите и успешни световни производители на селскостопанска техника.

Ние сме горди, че JCB е много силен и популярен бранд и в България. Той е символ на британския перфекционизъм в земеделието. Оптиком и JCB са прекрасен пример за партньорство между България и Великобритания.