Борбата срещу плевелите при царевицата се извежда по механичен и химичен начин.

Икономически най-важните видове плевели са балур, паламида, поветица, видовете щир, бяла лобода, черно куче грозде, свиница, кокошо и кръмно просо, видовете кощрява и др.

Механичната борба срещу плевелите се осъществява чрез брануване и междуредови обработки. Брануването е с голям ефект, когато се провежда във фаза поникване до 1–2-и лист на плевелите.

Чрез своевременното му извършване може да се унищожат до 70% от плевелите. Първото брануване при необходимост се провежда няколко дни след сеитбата. Второто след фаза 3-и лист, а ако има нужда се прави и трето, но не по-късно от фаза 5-и лист.

С брануването трябва да се внимава, когато се извършва в ранните фази от развитието на царевицата. Растенията не трябва да се засипват с почва, защото не могат да се възстановят. Препоръчва се да се провежда когато се вдигнe росата и растенията са с намален тургор.

Борбата срещу плевелите при по-голямо заплевeляване се води чрез окопаване. С провеждането му се цели освен унищожаване на плевелите и разрохкване на почвата в междуредието. Броят на окопаванията зависи от развитието на плевелите в царевичния посев.

Първото окопаване е с особено голямо значение, защото в началните фази от развитието си царевичните растения нарастват бавно, не понасят засенчване и се угнетяват от плевелите. То се извършва във фаза 3–5-и лист на царевицата на дълбочина 10-12 см и ширина на защитната зона 12-13 см. Дълбочината и ширината на окопаването, трябва да се съобразяват с развитието на стъблените корени надолу и в страни. Затова при всяко следващо окопаване дълбочината трябва да се намалява с 2-3 см, а ширината на защитната зона да се увеличава с 2-4 см.

При несъобразяване с тези особености окопаването може да нанесе вреда, т.е. да повреди кореновата система. Вредата е много по-голяма, особено в сухи години. С окопаванията не трябва да се прекалява. С последното окопаване се извърши слабо загърляне за укрепване на растенията и унищожаване на поникналите в реда плевели.

Когато царевицата се отглежда с гравитачно напояване, с последното окопаване се извършва отваряне на поливните бразди.