Пред европейски журналисти и европейските си дилъри на специално организирано събитие в централата си във Великобритания JCB представи новата си гама телескопични товарачи AGRI Pro, оборудвани с първата в света трансмисия с две технологии, създадена за специфичните операции в селското стопанство. Комбинирани са в едно най-добрите характеристики на задвижването Powershift с хидростатичното задвижване.

Уникалната DualTech VT варио-трансмисия е създадена от инженерния екип на JCB и е сърцето на новата гама високо-производителни телескопични товарачи с премиум спецификация, представени от JCB Agriculture при моделите JCB 531-70, 536-70 и 541-70 AGRI Pro. Машините са с иновативно задвижване, което съчетава доказалия се с отлична мощност, въртящ момент и икономичност 4,8-литров двигател JCB EcoMAX с изключителната нова трансмисия DualTech VT.

Завеждащият отдел "Иновации" в JCB Тим Бърноп споделя: "DualTech VT действително обединява най-доброто от два свята, комбинирайки прецизния контрол и лесно управление при ниски скорости чрез хидростатичното задвижване с ефективността при високи скорости посредством директното Powershift задвижване. Резултатът е тази нова гама машини, чиято производителност е с 25% по-висока спрямо конкурентни модели при товаро-разтоварни дейности. Нашите специалисти по иновации имат еднакво добър опит и с хидростатични, и с Powershift трансмисии, а DualTech VT е забележително тяхно постижение, което вдига високо летвата при технологиите в разработването на скоростни кутии. Новите товарачи в гамата AGRI Pro предлагат уникални характеристики, които ги правят перфектни за всички операции в стопанския двор и фермата, за работа на полето и при движение и теглене на ремаркета".

Ключовите характеристики на новата DualTech VT трансмисия са:

Пълно хидростатично задвижване с прецизно безстепенно управление при скорост от 0 до 19 км/ч.

Автоматично превключване към електронно модулирано три-степенно Powershift задвижване при скорости над 19 км/ч за оптимално ефективно разпределение на мощността при работа с висока скорост на полето, движение и теглене на ремарке.

Режими Power и Economy за оптимална работа, ефективност и снижаване на експлоатационните разходи.

Режим Flexi за независимо управление на оборотите на двигателя и контрол на скоростта на движение.

Възможност за автоматично превключване на двуколесен режим на управление при скорости над 19 км/ч за оптимална работа и намалено износване на гумите.

Благодарение на тези предимства, новата гама товарачи AGRI Pro имат забележително прецизен контрол и маневреност при ниски скорости и плавно-ускорителна реакция при товаро-разтоварните цикли, като операторът може да прави фини настройки спрямо индивидуалните си предпочитания и различните приложения на работа на товарача. Едновременно с това директното Powershift задвижване осигурява на тези нови товарачи най-добрите качества при изкачване по наклони и теглене на ремаркета с висока пътна скорост. Всичко накуп допринася за значително повишена производителност спрямо съществуващите на пазара конкурентни телескопични товарачи.

Повлияването на производителността е забележително, особено при повторяемите цикли на товарене: с 13% повече спрямо товарачите от гамата JCB Agri Super и до 25% спрямо еквивалентните конкурентни машини на други производители.

Тим Бърноп добавя: "Обединяването на превъзходната ефективност при високи скорости и теглителни способности на Powershift трансмисията на JCB с предимствата на прецизното управление при ниски скорости чрез хидростатичното задвижване създава идеалната комбинация за оператори, търсещи максимална производителност, ефективност, удобство и премиум усещане при работа. Телескопичните товарачи AGRI Pro дават най-доброто от всичко в една машина".

Моделите с DualTech VT трансмисията се различават от другите JCB модели по логото AGRI Pro върху покривния панел. Имат и специално брандиране върху таблото за управление, волана и седалката, което ги отличава като машини с най-високи показатели в диапазона на селскостопанските товарачи.

Премиера на Agri версията на Loadall 525-60

JCB пусна на пазара Agri версията на Loadall 525-60 за земеделски производители, които искат компактен телескопичен товарач с висока производителност. С реална височина на повдигане от 6 метра, 2,5 тона товароподемност и възможност за избор на трансмисии и хидравлика, 525-60 предлага ефективност и производителност при най-новите товарачи в пълен размер в компактния сектор. Генералният мениджър на сектор "Земеделие" на JCB, Джон Смит заяви: ДНовите Loadall 525-60 Agri и Agri Plus са изцяло модернизирани, от висок клас, без да се прави компромис. Машините са лесни за управление, имат изключителна видимост във всички посоки и са с висока производителност въпреки малките си размери".

Нова кабина на колесния товарач JCB 435S Agri

JCB представи новата кабина COMMANDPLUS на водещия челен колесен товарач JCB 435S Agri с още повече пространство, нови функции за контрол и по-тиха работна среда. Тя предлага водещи в класа видимост и намаляване на шума, което я прави приятно място за работа. 435S запазва изключителното съотношение мощност-тегло. Капацитетът на резервоара за гориво е увеличен до 400 литра. Подобренията в 435S Agri го правят по-рентабилен, по-лесен и по-удобен за използване. Моделът се захранва от 6,7-литров Cummins двигател, който е оборудван с ефективна система за селективна каталитична редукция (SCR) и катализатор за дизелово окисляване.

С новата COMMANDPLUS кабина са вече и моделите 427 Agri и 437 Agri. Освен това двигателят им е с по-голяма мощност и въртящ момент от Tier 4 Final съвместим двигател, който няма скъп филтър за дизелови частици (DPF) или допълнителни изисквания за обслужване. Капацитетът на резервоара за гориво е увеличен до 290 литра.