Борбата срещу плевелите при царевицата може да се изведе по механичен и химичен начин.

Механичната борба става посредством брануване и междуредови обработки.

Брануването е с голям ефект, когато се провежда във фаза поникване до 1-2-ри лист на плевелите. Чрез своевременното му извършване може да се унищожат до 70% от плевелите. Затова първото брануване при необходимост се провежда няколко дни след сеитбата. Второто е във фаза 3-и лист, а третото - не по-късно от фаза 5-и лист.

С брануването трябва да се внимава, когато се провежда в ранните фази от развитието на царевицата. Растенията не трябва да се засипват с почва, защото не могат да се възстановят.

Борбата срещу плевелите при по-голямо заплевeляване се води чрез окопаване. С провеждането му се цели както унищожаване на плевелите, така и разрохкване на почвата в междуредието. Броят на окопаванията зависи от развитието на плевелите в царевичния посев.

Първото окопаване е с особено голямо значение, защото в началните фази от развитието си царевичните растения нарастват бавно, не понасят засенчване и се потискат от плевелите. То се извършва във фаза 3-5-и лист на царевичните растения на дълбочина 10-12 см и ширина на защитната зона 12-13 см.

Дълбочината на окопаването както и ширината на защитната зона, трябва да се съобразяват с развитието на стъблените корени надолу и в страни. Затова при всяко следващо окопаване дълбочината се намалява с 2-3 см, а ширината на защитната зона се увеличава с 2-4 см.

Когато царевицата се отглежда с гравитачно напояване, с последното окопаване се извършва отваряне на поливните бразди.

Икономически най-важните видове плевели при царевицата са балур, паламида, поветица, видовете щир, бяла лобода, черно куче грозде, свиница, кокошо и кръмно просо, видовете кощрява и др.