Червеният бургундски заек е официално признат като порода във Франция през 1914 г., но е отгелждан още през Средновековието. Днес породата е много популярна не само в Европа, но и в целия свят. Много експерти смятат, чеЧервеният бургундски заек е една от най-добрите европейски породи

Животните от тази порода са непретенциозни за отглеждане и наддават бързо.

Селекционерите проявяват голям интерес към нея и продължават да рабоят над подобряването на качеството на кожите и месодайността й.

Особеност на породата е, че в различните държави стандарът на тази порода се определя по дължината на ушите на зайците които са месести, с форма на лопата и окръглени краища. Те са по-дълги от ушите на останалите средни породи.

Идеалната дължина на френската разновидност е 14 см; в Швейцария -13,5-14,5 см, в Холандия минимумът е 13 см, максимумът - 15 см.

Зайкините са добри майки

Зайкините от породата Червен бургундски заек се отличават с много добра продуктивност, висока раждаемост и с прекрасни майчини инстинкти.

Половата зрялост при зайкините настъпва на 4-месечна възраст, но те може да се покриват от 5-месечна възраст а самците да се използват за разплод от 6-месечна възраст.

За разплод се избират добре сложени животни. Най-добрите породисти зайчета се раждат от зайкини до 3-годишна възраст и в многоплодни зайчила.

Средното зайчило е от 8-10 зайчета. Много е важно току-що родилата зайкиня да разполага с достатъчно чиста вода за пиене, тъй като тази порода много лошо понася липсата на вода.

Теглото на 3-месечните зайчета е около 2,1 кг, а на 5-месечните - 3,4 кг, при правилни грижи за тях и балансирано хранене.

На 6-месечна възраст максималното тегло на зайците е 4,2 кг.

Минималното тегло на възрастните животни е 3,5 кг. За идеално тегло на възрастен заек се приема 4,25-5,3 кг

Дължината на тялото им достига 50 см.

Червените бургундски зайци не понасят повишена влажност, течение и горещини. Най-благоприятната температура за отглеждането им е в рамките на 10-20 градуса.