Защо Венелин Делгянски залага на директния подход

Ваня Велинска

От няколко години и у нас се заговори за т. нар. директна сеитба. Различни фирми предлагат технологии и споделят опит от страни, където този вид сеитба се практикува от десетилетия. За нашите фермери обаче е все още малко позната и рядко прилагана в стопанствата им.

Има, разбира се, новатори, които изпробват технологията и постепенно я въвеждат в практиката. Сред тях е и Венелин Делгянски от Раковски. Разговаряме с младия фермер за наблюденията му за директната сеитба.

- Тази година правите директна сеитба на слънчоглед. Разкажете ни повече за полето преди сеитбата, извършили ли сте някаква подготовка?

- Да, въпреки че правим директна сеитба на слънчоглед все пак подготвяме площта. Полето не е орано, но са извършени продълбочаване и култивиране. Като цяло външният вид не е добър, има много растителни остатъци, но това е целта ни. Искаме да проследим как се представят хибридите при такива неблагоприятни условия, каквито имаме в Южна България.

- Доколко директната сеитба е позната в България?

- У нас този тип сеитба не е много полулярен. Повечето от фермерите ни работят по агротехника, която е от преди 30-40 години, т.е. оран, култивиране и т.н. Трябва да се обърне внимание, че климатът търпи сериозни промени и не е същият, какъвто е бил преди 30-40 години. Ако през последните 2 години при нас условията бяха сравнително добри и имаше достатъчна сума валежи, то предходните 5 години имаше сериозно засушаване.

Реално принципът на директната сеитба е да запази влагата от зимата в почвата и да се използва растителният остатък, който е на повърхността като покривка, която запазва земята от вредното влияние на слънцето и на вятъра, като по този начин се избягва засушаването.

- Къде този тип сеитба се е наложил в практиката?

- Директната сеитба се практикува в много страни, предимно извън Европа - Русия, Украйна, Молдова, и особено в Америка. Битува мнението, че там се прилага, защото климатичните условия са по-различни, но това не е така. Просто в тези страни хората правят земеделие на по-съвременно ниво, в този случай - управляват почвите по-рационално. Затова и аз изпробвам и ще се опитвам да наложа тази техника на сеитба и в България, за да докажа, че този метод е подходящ и при нашите условия.

- Какви предимства има този тип сеитба?

- Директната сеитба много добре се отразява на самата органика на почвата, тъй като всяка една обработка влияе върху микроорганизмите, които живеят в нея. Като се обработва почвата по нормалния начин и се използват много торове, продукти за растителна защита и др., това влияе върху биоразнообразие в почвата - то се променя или дори унищожава.

През последните години в България навлязоха много фирми, които предлагат продукти за подобряване на почвеното състояние и запазване на органичните бактерии в почвата.

Но самата природа ни осигурява това разнообразие, така че няма смисъл първо да го унищожаваме, а после да го възстановяваме, просто трябва да се възползваме от тази даденост.

Друг голям плюс на директната сеитба е голямата икономия на средства

Простата сметка показва, че като изчислим разходите за оран, за култивиране, за растителна защита, за торене, а и като имаме предвид намаляващите цени на продукцията от пшеница, царевица и слънчоглед, ние трябва да се стремим да намаляваме разходите. Това е и една от целите на директната сеитба, защото при нея имаме 20% по-нисък разход за единица продукция.

Разходите за това поле например ще са за тор, който вкарваме със сеитбата, след това ще напръскаме с тотален хербицид.

- Значи според вас директната сеитба има място на българските полета?

- Според мен всяка технология заслужава внимание, важно е да се прецени според полето и конкретните условия. Говорил съм с колеги от Северна България, които имат желание да приложат директна сеитба. Препоръчвам всеки да гледа неговото си поле и какви възможности има при него. Важно е колегите, които решат да пробват, да разполагат и с подходяща техника. Аз имам собствена фирма и си внасям машините директно от Америка, затова имам шанса да разполагам с добра и подходяща техника за този тип сеитба.

Моята препоръка към колегите, независимо колко земя обработват, е да изпробват на малка част от площите си до 5-10% директна сеитба, да отчетат резултата и сами да си направят изводите.

- Има ли специални изисквания към хибридите, които се засяват при този тип сеитба? Вие какви избирате?

- За нас е важно да обследваме полетата си и да знаем в кой регион кои сортове и хибриди са подходящи и се представят добре спрямо условията. Знаем, че всяка една фирма предлага достатъчно хибриди, но за нас важното е как хибридите се справят при трудни условия. Ето защо всяка година правим опити на част от площите си, за да изберем най-подходящите.

Селекцията на фирма Лимагрейн при слънчогледа показа, че се представя добре при засушливи условия, каквито са условията в Южна България. Затова от 3 години сме ги включили в производството си и тази година ще заложим отново от хибридите LG55.42CL и LG55.55CLP.

Искам специално да благодаря на нашите партньори от Лимагрейн, защото малко са фирмите, които се съгласяват да заложат на нещо ново, което почти не се прилага у нас. Надявам се тази година да направим добър посев и наесен да покажем отлични резултати.

Съвет на агронома

Тихомир Острешев, специалист от Лимагрейн, препоръчва да се спазва сеитбената гъстота за хибридите слънчоглед LG, която е около 6000 растения за жътва, в зависимост от хибрида.

Относно агротехниката препоръките му са земеделците да правят почвени анализи на полетата и в зависимост от запасеността и киселинноста на почвите, да се използват подходящи торове. Добре се отразява на растенията балансирано торене с комбинирани торове, като не е препоръчително да се използват завишени норми на азотни торове. За да се постигнат по-високи добиви и зърно с по-добро маслено съдържание, на растенията трябва да се осигури оптимално количество от елементите фосор и бор.