Ваня Велинска

Започна да се очертава картината, която в известна степен ще предопредели бъдещите добиви. Разбира се, желанието на производителите е да получат не само повече, но и по-качествено зърно. Това е от изключително значение в ситуация, при която зърненият пазар не е в полза на фермерите, тъй като изкупните цени са по-ниски от очакванията им.

Нормално е картината за състоянието на посевите в страната да е доста пъстра. За да сравним полетата в различните райони на страната, потърсихме съдействие от фермери, както и от специалисти от фирма Екофол, които ежедневно ги обследват.

Добруджа

В житницата на България картината е изключително шарена. Дори в състоянието на съседни полета понякога има различия, споделят производители. Като цяло обаче, над 70% от посевите са много добри и очакванията са за добри резултати. А за да се гарантира качеството на зърното, фермерите се готвят за второ листно подхранване.

При останалите 30% растенията са стресирани, споделят агроспециалистите. Причините за това са комплексни, като една от тях е, че пръскането се проведе в нетипично напреднала за пшеницата фаза

Стопаните третираха с хербицид, фунгицид, инсектицид, а някои и с растежен регулатор, което направи концентрацията на работния разтвор доста тежка. Почвено климатичните условия също са неблагоприятни за момента. Някои сортове понасят по-леко условията, други - не. В стресираните посеви се наблюдават по-бледи или по-редки петна, в които по-слабите есенни братя започват да отпадат.

Пшеницата се намира във фаза вретенене, като в района на Балчик, Каварна, Шабла до 15-20 дни, при благоприятни климатични условия, по-ранните сортове ще започнат да изкласяват.

В района на Добруджа се наблюдава и друга ситуация. След първото пръскане с продукти за растителна защита, там, където то съвпадна с подхранването с азотни почвени торове, има стрес и жълтеене на растенията. Причини се дължат на дефицити започнали от есента, на ранното пролетно подхранване с азотни торове, което форсира прекалено пшеницата, но също така и на заболявания. Пшеницата буквално избуя за много кратко време.

След проведеното рз-пръскане се наблюдават жълтеещи посеви и буквално стопирани, отпаднали долни листа и намалена фотосинтезираща повърхност, заради проява на хранителни дефицити. В това време паднаха и доста дъждове. На много места се наблюдава полягане на пшеницата. Ако в тази ситуация започне засушаване, ще се очертае проблем: коренът ще закърнее, ще се забавят физиологичните процеси и ще има преждевременно отпаднали листа.

Варна

Есенниците в областта са в добро състояние, като при всички е извършено подхранващо торене с азотен тор. Във фенологично отношение посевите следват датите на сеитба, като има ясно изразена разлика между южната и северната част на областта, споделят фермерите.

Общо за областта масово фаза изкласяване, ще настъпи в края на април. Почвено-климатичната картина в района, се промени през последната седмица. Очакваните валежи не бяха повсеместни. На места паднаха обилни дъждове, над 60 л, които отмиха 10-15 см от почвената повърхност, което причини полягане на пшеничените посеви, коментират агрономите.

Търговище, Попово, Шумен

Състоянието на посевите от пшеница и ечемик е добро, особено сравнено с предходните години. Падналите през последните дни валежи и голямата гъстота на посевите предразполагат към появата на болести разясняват специалистите, което ще наложи използването на фунгицид във фаза изкласяване.

Добивният потенциал на голяма част от пшеницата е развит и трябва да се направи последната стъпка - второ листно подхранване, за да може резултатите да бъдат още по-добри. С по-качествено произведено зърно фермерите да бъдат по-конкурентни на ниските цени, които се очертават.

Разград, Русе

Ранните посеви започнаха изкласяване, което е съпроводено с някои особености. На много места има развитие на болести. На други - внесените минерални торове не са усвоени добре от растенията и там се наблюдава пожълтяване на посевите, отмиране на долните листа. Високите дози хербициди допълнително стресират културата.

Бяла, Велико Търново, Свищов

В тези райони зимата беше мека и с високи средно денонощни температури. Снежната покривка и отрицателните температури се задържаха за кратко време - 15-20 дни през месец януари. Есенните култури изпаднаха в покой за кратко време, а през останалото време продължиха вегетацията си. При третираните през есента с листен тор посеви се наблюдава много добро братене и развитие на кореновата система, показват наблюденията на агрономите. Тези посеви имаха много по-добър пролетен старт от нетретираните. Направи се и добро подхранване на растенията. Всички тези фактори спомогнаха есенните култури в момента да са в много добро състояние. В тези региони не се наблюдават стресови ситуации. Въпреки падналите значителни количества валежи, преовлажняване има само на отделни малки площи.

Севлиево, Ловеч

Състоянието на пшеницата в региона е задоволително. Но има и някои проблеми - висока въздушна влага, роса до обяд, високи температурни амплитуди, грешки при приложение на хербициди и т. н. Наблюдава се засилен инфекциозен фон и се налага второ третиране с фунгицид.

Враца, Монтана, Видин, Лом

Картината е изключително пъстра, в зависимост от времето на сеитба, климатичните условия и проявата или не на абиотични стресове. Затова и подходът към посевите трябва да е различен.

Второто листно подхранване е особено важно за качествените показатели, защото правилното формиране на зърното зависи от състоянието на вегетативната маса и от осигурената възможност то да нараства не по-малко от тридесет дни.

Пазарджик, Пловдив, Раковски

На места има развитие на брашнеста мана и ръжда и там при всички положение ще се прави второ пръскане, което ще се съчетае и с листно подхранване, е становището на агрономите. Все още в региона няма масови полета с изкласила пшеница, но се очаква процесът да започне всеки момент.

СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА

Гарантиране на добива с листен тор

Листното торене във фаза вретенене - изкласяване е познато и прилагано от много зърнопроизводители. Използването на балансиран листен тор активира синтетичните функции на плевите и флаговия лист и задейства процеса на отлагане. Това, че пшеницата е зелена, не означава, че процесите на отлагане са нормални, разясняват учените. Точно при тези не особено добри климатични условия е необходим активатор - това е ролята на листния тор.

В регионите с природни аномалии пшеницата често е с по-слабо развита кореновата система и съответно се получава затруднение при усвояването на азота. От друга страна, растенията са заложили достатъчно продуктивни стъбла, които имат нужда от храна за растежа си. Каква е възможната опасност за посевите?

Нарушеното хранене е една от основните причини за преждевременното прегаряне на първите листа, което може да създаде проблеми в процеса на наливането на зърното.

Използването на български биоминерални листни торове във фаза изкласяване води до следните ползи:

n Максимално извличане на почвения азот. А там, където той е отмит и в по-малко количество - да се добави към листния тор с микроелементи и азотен тор. Много е важно азотният тор да е с балансирано съотношение на трите форми на азота и с ниско съдържание на биурет, за да няма опасност от пригори. Наличието на магнезий и серен триокис в азотния тор е много важно предимство.

Активиране на нитратната редукция. Забавянето на стареенето на флаговия лист. Всяко листно подхранване запазва активността на долните два етажа листа.

Насочване на асимилати към репродуктивните органи.

Подобряване на качествените показатели, а оттам и на количествените (поне с още 5% по-висок добив).

Резултатът от второто листно подхранване е гарантиран

При пръскането във фаза изкласяване, след третирането с листен се забелязва как наторените посеви за няколко дни се активизират и засилват растежа си. Много важно е, че биоминералните листни торове не увреждат цъфтежа.

Комплексното листно торене забавя стареенето на листната маса и предотвратява преждевременното прегаряне на вегетативната маса. Прави ги по-устойчиви на суховеите! Важно е листният тор да има аминокиселини и микроелементи, а не само азот, защото така ще се оправи баланса в храненето.

Накрая, но не на последно място, стигаме до цените и икономията.

Някои стопани, притеснени от очертаващите се по-ниски изкупни цени, мислят, че ще направят икономия от второто листно подхранване. Да се опитаме да проследим тази икономия.

Да, спестявт се 2 лв., но се губи по-висок добив: 30-40-50 кг, 40 кг х 22 - 23 ст. са 9 лв./дка. Т.е., ако се внесе листен тор, ще има рентабилност 6-7 лв.

Точно при тези ниски цени стопаните трябва да се борят да извличат максимума от дадения сорт.