Ето какво разказва за ужасния проблем с кокошите кърлежи, наричани от стопаните капуши, Иван Иванов от ловешкото с. Голец.

Сблъсках се с този ужасен проблем, когато моите най-различни породи кокошки започнаха да измират след като преустроих стари постройки за увеличилото се поголовие. Явно при събарянето на дървените ясли в тях съм разбутал паразитите. Те живеят в стар дървен материал: греди, дъски и могат да преживяват без храна пет и повече години.

Те не живеят по птиците, а ходят по тях, за да се нахранят с кръв (предимно нощем) и с ухапването пренасят бактерии.

Птиците ми започнаха да отслабват и стигаха дотам, че от безсилие чак ядяха легнали. Отслабваха толкова, че долу на гърдите им се напипваше един кокал остър като нож. И не след дълго умираха.

Непрекъснато люпех с няколко инкубатора, но и от пиленцата не оживяваше почти нищо. В разгара на лятото съм стигал до 20 жертви дневно - големи кокошки. Умряха и всички квачки върху яйцата (докато мътят).

Открихме причината чак след като кърлежите ни нападнаха и започнахме да се чешем. И започнахме неистово обезпаразитяване

Купувахме какво ли не от ветеринарната аптека. Пръскахме помещенията и кокошките всеки ден. Къпехме птиците два пъти седмично. Нямаше спасение. Чак след захлаждането през есента паразитите и жертвите им намаляха.

Но на следващата пролет всичко започна отначало.

Какво ли не пробвахме?

Опалвахме помещенията със сяра мазахме кокошките с мас и нафта.

Проблемът беше много сериозен, тъй като гледам птиците в постройки, пълни с дървен материал.