Ася Василева наш спец. пратеник на Techagro 2016

Да си призная не знаех почти нищо за Чехия. А вече бях чувала за Бърно. По времето на социализма от тукашния панаир тръгваха към нашата страна доста висококачествени за онова време промишлени стоки. Старата слава на витрина на социалистическото машиностроене е запазена и днес, но вече в ролята на едно съвременно изложението за земеделие, неотстъпващо на “западните” си събратя като SIMA и AGRITECHNIKA.

Днес това е най-престижният форум за земеделска техника в Централна Европа, където много брандове правят дори световните си премиери. Възстановен през 1994 г., панаирът се провежда на всеки 2 години. Тук могат да се видят последните тенденции и технологии в селското и горско стопанство, ветеринарната медицина. Нещо, което, за съжаление, разроилите се български изложения няма да постигнат скоро.

Над 100 000 души тази година разгледаха 70 000 кв. м. изложбена площ. Малко е да се каже, че тук има какво да се види. В рамките на голямото изложение се провеждат и четири други изложби - на ветеринарна тематика ANIMAL VETEX, изложението за лесовъдство и лов SILVA REGINA и насоченото към възобновяемите енергийни източници в селското стопанство и лесовъдството BIOMASS.

И все пак основното са новите тенденции и последните постижения в областта на селскостопанското машиностроене. Много от водещите европейски фирми предпочитат да правят тук своите традиционни срещи с журналистите. Така постъпи и концерна AGCO и неговият бранд Мassey Ferguson, който покани мен и собственика на "Агромедия груп" Цветан Гърбешков, като част от група избрани европейски журналисти, които имахме честта да присъстваме на световната премиера на новата серия трактори MF 6700.Това е последната серия от голямото семейство на Massey Ferguson Global series, в която влизат още сериите MF 4700 и MF 5700. Новите трактори са в диапазаона до 130 к.с., като по този начин се завършва цялостната концепция за универсални трактори за малки и средни ферми. Те са предназначени за младите и начинаещи фермери, които имат нужда от добър трактор на приемлива цена и с точното ниво на технологии за всяко стопанство. При създаването им с идеи и препоръки активно е участвала европейската асоциация на младите фермери CEJA.

“Пускането на новата серия трактори е нашата поредна силна крачка напред в развитието на марката Massey Ferguson”, заяви Кембъл Скот, директор маркетинг за Европа на компанията. “Насочени специално към смесеният тип ферми в селското стопанство, трите серии в това семейство трактори ще окажат сериозно влияние на продажбите във всяка страна в Европа, включително и в България. Особено след като имаме такъв добър представител като фирма Варекс”, посочи Кембъл Скот.

Тракторите от новите серии на Massey Ferguson ще се произвеждат изключително във фабриката на компанията в Бове, Франция.

Вълнението сред журналистите нарастна до максимум когато бялото покривало бе свалено и пред нас се показа новата машина. Не се случва често пръв да видиш и да снимаш нов трактор. Това е чувство, което трудно се описва.

Но съвсем скоро, още в края на тази година, тези трактори ще навлязат масово в земеделието и от Massey Ferguson вярват, че ще станат обичайна гледка по европейските поля.

“Серията MF 6700 Series е кулминацията на огромна инвестиция на Massey Ferguson в размер на 350 млн. евро. Тези напълно нови трактори, създадени буквално от бял лист, са първите и единствените в сектора, които са разработени през 21-и век с използването на най-новите и модерни технологии и дизайн”, подчерта Кембъл Скот.

Всичките три серии от Global series са създадени за лесна работа, с много ниски разходи и ненадмината надеждност.

В същото време не е правен никакъв компромис с комфорта и качеството на работа.

Новите серии MF 4700, MF 5700 и MF 6700 предлагат на фермерите избор от 7 модела с мощност от 75 до 130 к.с. Те са предназначени за онези, които искат надежден и лесен за работа трактор на добра цена.

“Клиентите на Massey Ferguson вече могат да изберат точното ниво на спецификации и сложност на технологиите в трактора, което е необходимо точно за тяхното стопанство и е по възможностите на техния бюджет”, добави Кембъл Скот.