Всяка една компания си има собствен уникален път на създаване. И едва ли има две фирми, които да си приличат по своето развитие. За тези от тях, които остават, обаче са характерни малките победи, чиято поредица им осигурява бъдещото успешно развитие. Това не означава, че не са имали и несполуки, но в тяхното ежедневие винаги е залегнал упорития труд и стремежът да се даде на потребителите възможно най-доброто. Всички тези азбучни истини са характерни и за историята на компания Ростселмаш. За нея е малко да се каже, че е един от лидерите в световното производство на селскостопанска техника. Това вече е транснационален гигант, които се развива динамично и с предизвикващи възхищение темпове и постигнати резултати.

Много неща ще ви изненадат, ако имате възможност да посетите тази компания. Но не се изненадвайте, когато ви кажат, че тя е една от първите в света, която е произвела зърноприбиращ комбайн. Че за изминалите 86 години от нейните поточни линии са слезли над 268 000 селскостопански машини! Абсолютен световен рекорд.

Приоритети на Ростселмаш са производителност и универсалност

Първите машини, произведени с марката РСМ са били плугове, сеялки, напречни гребла и колички, които са били пуснати в производство на 21 юли 1929 година. През 1930 година предприятието разработва собствен зърноприбиращ комбайн. Задачата пред разработчиците била много сериозна: машината трябвало да бъде високопроизводителна и да може да се използва за работа при различни култури.

Първият образец на универсалния комбайн бил изпитан през 1931 година. Представлявал ремарке с агрегат - доста причудлив от съвременна гледна точка. Задвижвал се от керосинов двигател с мощност 30 к.с., а работната ширина била невероятната за онова време 6 метра и 10 сантиметра. Този комбайн е прибирал не само пшеница, но и просо и царевица и даже слънчоглед. През 1932 година започва серийното производство на усъвършенствания агрегат, а през юли 1940 година са били произведени петдесет хиляди броя от този модел.

През 1937-а година машина второ поколение получава голямата награда на международното промишлено изложение в Париж - Grand Prix. И не случайно - това е най-високопроизводителният комбайн в света до края на 40-те години на миналия век.

През 1955-а година Ростелмаш се специализира основно в производството на прибираща техника, а през 1958 година прекратява производството на комбайна - ремарке и започва да произвежда само самоходни машини, които заслужено са завоювали славата си. През 1958 година на изложението Grand Prix награда получава и самоходния комбайн СК-3. Следващият модел СК-4 събира множество награди, сред които и тази на Международния търговски панаир в Лайпциг през 1963 година и Сребърна купа на Европа през 1964 г. Така СК4 се превръща в машината, която е получила най-много международни награди. По това време дори са я наричали Кралят на медалите.

Като резултат от този неуморен труд през миналия век Ростселмаш изнася зърноприбиращи комбайни в над 42 държави.

XXI век: рестарт

През 2000 година в Ростселмаш влиза нов стратегически инвеститор и компанията развива високи темпове на развитие. През 2004 година на пазара излиза серията комбайни VECTOR, а през 2007 година следва серията ACROS.

През 2005 година на изложението SIMA компанията получава специална грамота за разработка на хедер, патент на компанията.

Мощните, ефективни и много функционални комбайни с агресивен дизайн, по време на полевите изпитания показват качества, които по нищо не отстъпват на тези на машините на най-известните световни марки по отношение на производителност и особено по отношение на овършаването. Те демонстрират прибиране с удивително ниски загуби. Това е функция, на която от Ростселмаш отделят изключително много внимани. Тези фактори, а също и ценообразуването правят прибиращата техника на Ростселмаш изключително привлекателно за фермерите в Европа, Азия и Америка.

Придобиването на Versatile

През 2007 г Ростселмаш започна процеса на превръщането си в компания, произвеждаща цялата гама земеделска техника. От 2011 г. в групата на Ростселмаш влизат марките Ростсельмаш и Versatile. Това се случи след като руската компания придоби няколко други - канадския производител Buhler Industries Inc. с централен офис в Уиннипег, Канада, Feterl Manufacturing Corp. и Redball, Салем, САЩ, Ezee-On Manufacturing - Вегревилл, Канада, Klever и много други.

Тракторите Versatile напълно отговарят на идейната концепция на Ростселмаш - висока производителност, икономичност, простота и надеждност в съчетание с рационална цена.

Днес Ростселмаш безспорно уникални инженерно-технически опит и производствен потенциал. Компанията контролира около 17 процента от световния пазар на прибираща техника. В предприятията й се произвеждат 24 вида земеделски машини с над 150 модела, които покриват всички нужди на фермерите - от почвообработката до прибирането и съхраняването на културите. В Ростселмаш работят над 10 000 души.

Ето как описва бъдещите планове на компанията нейният генерален директор Валери Малцев:

"Портфолиото ни непрекъснато се увеличава. Ако през периода 2000-2013 г. пускахме на пазара средно по 3 нови модела, то през 2014-2015 те бяха 11, сред които е и двубарабания високопроизводителен зърноприбиращ комбайн RSM 161, който вече има 22 патента.

За последните 5 години разширихме и развихме мощностите на Ростселмаш. Производството на комбайни се увеличи с 37 на сто.

Ние се стремим да предложим на всеки фермер, в която и да е точка на земното кълбо имено такава техника, която му позволява да извършва своята работа максимално качествено и с минимални загуби".