Производството на OVERUM има една изключителна характеристика - то е от ненадминатата шведска стомана

Другото уникално качество на техните машини е конструкцията на отметателната дъска

И малките стопанства трябва да се модернизират и ние доставяме нужните за целта по-леки плугове за лозя, овощни градини, за зеленчукови полета споделя специално за в.“Български фермер” ЕЛЪН ХЕНСЕН, търговски представител на фирмата

Екип на в. "Български фермер" Стара Загора - София

В не малко държави плугът престава да бъде един от основните инвентари за обработка на почвата. В Швеция и други страни от ЕС агрономи и специалисти са на мнение, че оранта е съществена и важна дейност за сеитбооборота и за подържане на плодородието на обработваемата земя. В това направление много активно работи и шведската компания OVERUM с близо 400-годишна история. В последните 165 от нейното съществуване тя произвежда прочутите в цял свят плугове от шведска стомана и специална конструкция на отметателната дъска за по-лесно и безпроблемно обработване и на най-тежки почви.

Срещнахме се и разговаряхме с ЕЛЪН ХЕНСЕН по време на БАТА АГРО пролет 2016. Ето какво ни разказа той за плуговете, произвеждани от шведската компания с над 15-годишно присъствие на българския агропазар. Нейните машини са познати и предпочитани у нас благодарение на тясното й сътрудничество със старозагорската FARMER MACHINERY, един от първите вносители на западна техника у нас:

- Първите плугове, които произвежда нашата фирма още преди 160 години, започна своя разказ г-н Хенсен, са правени така, че да бъдат теглени от коне и са с едно плужно тяло. После с две плужни тела. След тях идват двуредовите плугове. За да достигнем днес до десетредови плугове, които сега предлагаме на пазара. Както тогава, така и сега нашите плугове имат една изключителна характеристика- това е единствената по рода си шведска стомана, добре позната по целия свят. Другото уникално качество на нашите машини за почвообработка е конструкцията на отметателната дъска, каквато само ние правим. Нашите отметателни дъски са уникални в сравнение с плуговете, произвеждани от други ферми. Разбира се, за да обръща точно и пълноценно почвата е необходимо дъската да бъде поставена на правилното място. Само тогава тя ще работи най-добре. Благодарение на размера й, особената й конструкция, и ьгьла, под който е направена тя повдига и обръща почвата изцяло като при това се освобождава и края на дъската.

С това се постига онова супер високо качество на обработката, което е гарантирано от нашите плугове. По този начин се пести и време, и пари от горивото на трактора. За България 9 от 10-те плуга правим с такова устройство на дъските. Освен това осигуряваме защитата на работните тела посредством срезни болтове или хидравлична система по т.н. NON STOP защита. Предлагаме и възможност за оборудване с предплужници и други аксесоари според нуждите на земеделците. Изобщо, в нашите плугове се комбинират изключителна здравина и перфектно качество на оранта.

- А произвеждате ли плугове с лентови дъски?, питаме шведския специалист.

- Това е типично немска технология, обяснява Елън Хенсен. Когато продаваме в Германия 90% от дъските на плуговете са такива, на ленти /пера/. Но трябва да се знае, че те харчат 10% повече гориво. Перестата дъска е отворена и иска натиск напред, т.е. не може да не се прилага този по-голям натиск и при това се разходва повече енергия. Тези дъски се ползват предимно в лепкави почви. Това пък налага по-често да се почистват. Получава се допълнителен разход на време, нужно еда се увеличи тягата т.е. конските сили на трактора.

- А как стои въпросът с внасяните в България плугове?

- Тук, със решителното сътрудничество на FAMER MACHINERY, предлагаме главно плугове с 5 плужни тела, петредови, обръщателни, които трябва да се агрегатират с трактори с мощност 160-190 к.с., което зависи и от типа почва. Известно е, че в България земеделците орат по начало доста дълбоко и ние се съобразявамче с тази особеност. Разбира си, внасяме у вас и по-малки плугове, които не са обръщателни, а са конвенционални, навесни, двуредови, с две плужни тела.

Нека да уточня, най-малките обръщателни плугове са триредови. Произвеждаме цялата гама и имаме и тези видове. Знаем, че сега у вас се обръща значително винмание на малките стопанства. А те също трябва да се модернизират и ние доставяме нужните по-малки плугове за лозя, овощни градини, за зеленчукови полета.

- Къде другаде изнасяте вашата продукция?

- Нашата продукция е добре позната по цял свят. Изнасяме във всички държави в Европа, в Канада, в САЩ, Нова Зеландия, Австралия. Имаме дилъри в Италия и Испания. Но там не продаваме толкова много, колкото в други държави.

- Работите вече от доста време със съдействието на FARMER MACHINERY на българския пазар. Какво бихте посъветвали нашите фермери- да практикуват дълбока оран или да правят безорна сеитба?

- Мисля, че с плуга се прави много добра почвена подготовка за сеитбата, правят се добри легла за семената. А когато има обилни валежи водата в ораните ниви се поема по-пълно надолу в земята. Изобщо, според мен, оранта създава условия за добра жътва.

Още повече, че днес вече не е толкова скъпо да ореш. Сега, противно на онези които смятат, че да ореш означава големи разходи, се вижда, че тази дейност е ефективна и не толкова скъпа, колкото беше в миналото. Ако добре започнеш, отлично ще завършиш. За да има добиви трябва да се осигури готова агротехническа цялост, която да се състои от една трета обработена почва, една трета- вода и една трета въздух в почвата. Машината, която осигурява тези три неща, необходими за добрата реколта е здравият, продуктивен плуг, който да изоре и обърне силно и дълбоко земята.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Семейната шведска фирма OVERUM е снована през твърде далечната 1655 г. През първите двеста години фабриката произвежда снаряди и оръжейни системи. В следващия период производството се променя и фирмата започва да предлага на пазара кухненско оборудване. След време отново настъпва промяна и компанията преминава в селскостопанския бизнес. В продуктовата й листа плугът е основният артикул и фирмата се специализира в този сегмент на аграрното машиностроене.

Още от самото й създаване до днес фабриката на OVERUM не е местена от нейното място и продължава да бъде ситуирана там, където е била винаги.

През годините нейната специализация се утвърждава и OVERUM става един от лидерите в света по производство на високопроизводителни и икономични плугове. Тази марка почвообработващи машини е тъсена на агропазара не само заради потвърдените от практиката качества, но и поради факта, че плуговете OVERUM се произвеждат от великолепната, прочутата със здравината си, шведска стомана.