Тези растения се чувстват прекрасно в полусянка и при слаба светлина. При повечето от тях красотата не е в цветовете, а в листата им. но и това не е малко, ако се вземе предвид способността им да живеят с минимално количество слънчеви лъчи и това, че прекрасно почистват въздуха в помещенията.

Калатея

Прекрасните листа правят това растение желано допълнение за всяка стая. Трябва да помните, че преките слънчеви лъчи са нежелателни. Оптималният вариант за калатеята е полусянката.

Дифенбахия

Най-подходяща за растението е разсеяната светлина. Най-добре е да го държите зад завеса. Растението е особено красиво през пролетта и лятото, когато в центъра му се появяват светли и нежни листа.

Драцена маргината

Истински представител на тропиците у дома. Дръжте я обаче далеч от преки слънчеви лъчи. Растението обича сянка.

Хлорофитум

Много непретенциозно растение и поради това доста популярно. Може да живее дълго без слънце и при това прекрасно почиства въздуха.

Гелксина

Растението с красиви нежни листа е красиво във висящи кошници или в саксии в съседство с високи растения. Внимавайте - не я засаждайте до ниски съседи - гелксината ще ги задуши. Иска често поливане и опръскване.

Папрати

Повече от 2000 вида папрати са пригодни за домашно отглеждане. Тези тропически растения охотно живеят на сянка, но не понасят сухия въздух. Нуждаят се от често пръскане на листата, особено, ако в помещението има отопление.

Филодендрон

Любимото растение на много цветари. Чувства се добре на сянка, прекрасно почиства въздуха. Понякога изисква прищипване на върха, за да не се изтегли много на височина.

Неорегелия

Тропическо растение, което прекрасно живее дори и само на изкуствено осветление. Цъфти при влажни условия, напремр в банята.

Спатифилум

Ако често забравяте да поливате растенията си и в стаята рядко надничат слънчеви лъчи, заложете на това невзискателно и красиво растение.

Сансевиера

Растение, което практически не изисква грижи. Светлината влияе върху растежа му, но растението се чувства добре и на тъмна.

Аглаонема

Един от най-добрите варианти за стаи с малко светлина. Идеална е за начинаещите цветари.