Когато купувате орхидея, най-важното, на което трябва да обърнете внимание, са корените - те трябва да бъдат твърди, светло сиво-зелени. Не е проблем ако са излезли от саксията. Важно е да не са меки, това говори за загниване.

Прораснали, вяли, бледозелени листа също подсказват за тези проблеми.

Фаленопсисите се продават в прозрачни саксии. Това е свързано с тяхната фотосинтеза - тъй като те са епифитни и в природата са разположени върху дървета и скали, техните корени са открити за слънце, въздух и вода.

Красивите им цветове с форма на пеперуда или звезда няма да оставят никого равнодушен. Освен това цветовете на фаленопсиса издържат до три месеца и повторно разцъфтяват по 2-3 пъти в годината при правилно отглеждане.

У дома...

За пресаждането на орхидеите винаги използвайте свеж субстрат - предпочитайте пластмасови саксии, защото при керамичните могат да възникнат проблеми при следващо пресаждане - корените да се залепят за стените на саксията и да се травмират при изваждане.

Саксията може да бъде и непрозрачна, но с бял цвят, тъй като тъмния цвят привлича слънцето и през лятото ще се прегрява кореновата система.

Друг преувеличен мит е високата влажност, при която растат орхидеите.

Хибридните фаленопсиси, продаващи се в магазините, не се нуждаят от повишена влажност в условията на обикновените градски домове. Изключение правят горещите летни дни, тогава е нужно да поставите саксията в паничка с камъни и вода, като внимавате дъното на саксията да не попада във водата.

Колко и кога да се поливат

Сред любителите на орхидеи битува мнение, че понеже те са родом от тропиците, то трябва да се поливат по няколко пъти на ден. Това не е така.

От прекалено поливане могат да изгният корените.

Общото правило е такова - орхидеите се поливат не по-често от един път на 5-12 дни, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението, температурата, при която се отглежда и годишното време.

В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладно време.

Орхидеите, в зависимост от потребността си от вода може да се разделят на три групи: такива, на които субстратът трябва да е влажен постоянно; такива, на които субстратът може спокойно да изсъхне между поливките, изключвайки периода на активен растеж, и такива, на които субстратът винаги трябва да е сух.

Към първата група може да отнесем следните видове - пафиопедилуми, милтонии, цимбидиуми, одонтоглосуми.

Към втората група се отнасят- каттлея, онцидиум, брассия, дендробиум.

Трета група - фаленопсис, ванда, аскаценда.

Сред всичките разнообразни видове и семейства съществуват и изключения от тези правила.

Температурен режим

Има определена група студенолюбиви орхидеи, които не могат да преживеят високите летни температури и не само, че няма да цъфнат, но най-вероятно ще загинат.

Не купувайте подобни растения, ако не сте сигурни,че можете да им осигурите необходимите климатични прохладни условия.

Имайте предвид,че през лятото на прозореца напича, а през зимата влиза студен въздух (особено, ако дограмата не е добре уплътнена) и затова температурата на перваза е с няколко градуса разлика в сравнение със стайната.

В агроаптеките се продават така наречените мин-макс термометри. Те отчитат колко е била максималната и съответно минималната температура в рамките на денонощието.

Друг добър помощник на любителя на орхидеите е термометърът, който измерва температурата на пръстта (предлагат се отново в агроаптеките). Температурата на почвата зависи от вида на саксията, вида на субстрата, влажността, ъгъла, под който пада светлината и др.

Последният фактор е от особено значение за малките и болните растения.

Топлият въздух е по-лек от студения и се издига нагоре. Затова слагайте топлолюбивите видове на високите рафтове, а студенолюбивите - на по-ниските места.

С какво и как да ги торим

Към органичните торове спадат кръвното или костното брашно, гуано и карбамид. В повечето случаи те са богати на азот. Орхидеите не поемат веднага азотните съединения в тях, преди това трябва да бъдат преработени от микроорганизми. Тази преработка зависи от температурата, влажноста, вида на субстрата и т.н.

При неорганичните торове има предварително зададено съотношение между микро и макроелементите.

Като най-добро за орхидеите през цялата година е прието съотношението 3:1:2 за N:P:K. Ако има отпечатано четвърто число, то е за магнезия. Предимството на промишлените торове е точната дозировка, а недостатъкът - свойството им да се натрупват в почвата.

При хелатните торове има голяма усвояемост и липса на натрупване в субстрата. Могат да се прилагат както за листно, така и за почвено торене. Те се препоръчват за любителското отглеждане на орхидеи, защото вероятността от грешки е малка.

Специални добавки за стимулиране на растежа

Бирата или бирената каша е била от първите торове за орхидеи, чието положително действие изглежда логично поради съдържащите се ензими и различни форми на витамин В. Има добри резултати от прилагането на разтворена бирена мая при млади растения за предпазване от гъбични инфекции.

Друго домашно средство е карбамидът - усвоява се лесно от корените и листата. Препоръчително е приложението му при млади орхидеи. Много добре се отразява допълнителното подаване на карбамид късно вечер или рано сутрин в топли дни.

В тази група е и магнезиевият сулфат (английска сол) - смята се, че подпомага обмяната на веществата и стимулра цъфтеж.

Правила:

Грешките при торенето на орхидеите се проявяват едва след няколко месеца.

Трябва да се търсят торове без урея. Уреята блокира усвояването на останалите вещества от орхидеите.

Препоръчват се хелатните торове, защото се усвояват по-бързо и лесно и няма опасност от засоляване на субстрата. При използване на хелатни торове се тори по-често (на всяко поливане). Те са особено подходящи за привързаните култури.

Поне 1 път месечно трябва да се промива субстратът на течаща вода, за да се отмият натрупаните соли.

Трябва да се тори с по-високо съдържание на азот, при отглеждане в субстрат от кори.

Ако торът не е специално за орхидеи, се разрежда 2 пъти повече от указанията на етикета. При венерината пантофка се разрежда 4 пъти повече.

Не се торят болни растения.

Не се торят растения в покой.

Да не се забравя периодично да се внасят калций и желязо.

Старите субстрати съдържат повече хранителни вещества от новите и има по-голяма опасност от преторяване.

На 3 месеца се добавя по 1 щипка английска сол за стимулиране на цъфтеж.