Всеизвестно е, че до 1 час след раждането си телето трябва да получи коластра. И най-добре е да не го оставяте да суче от кравата, а да я издоите. Така ще можете да контролирате какво количество е изпило новороденото.

Колко коластра трябва да му дадете при първото хранене? Според специалистите, за да получи телето пълен имунитет, количеството изхранена коластра трябва да е 10 процента от теглото на новороденото: при 30 кг тегло - 3 л коластра, при 50 кг - 5 л, при 70 кг - 7 л но не по-малко от 3 литра

Ако новородените животни се оставят при кравите без наблюдение, то половината от телетата не получават достатъчно коластра, затова всяко новородено теле трябва да се нахрани с биберон или със сонда веднага след раждането.

Даването на коластра през първия час след раждането е изключително важно, тъй като в това време чревната лигавица поема максимално количество хранителни вещества.

Второто даване на коластра е 7-10 часа след раждането на телето.

По време на млечния период - от раждането до 90-ия ден, телетата се изхранват с течни млечни храни (през първите дни - коластра, след това - пълномаслено мляко, после млекозаместители, суроватка и др.).

За нормалното храносмилане на телето от 4-6-ия ден между храненето с мляко се дава топла преварена вода на воля а от 10-15-ия ден може и чиста питейна вода с температура, не по-ниска от 12 градуса.