На много места в страната есенните посеви са доста преовлажнени. Техниката не може да влезе в нивите, а с възобновяване на вегетацията, има нужда от растителнозащитни дейности.

В случаи като преовлажнени почви, пресечени терени, опасност от ерозия или нужда от спешно третиране, областните дирекции на БАБХ могат да разрешат ползване на авиотехника. При използването й обаче има някои изисквания.

Съгласно чл.33 от Закона за пчеларството (обн. ДВ. бр.57 от 2003 г.) е забранена употребата на продукти за растителна защита върху земеделски култури, намиращи се във фенофаза цъфтеж и през периода на отделяне на мана.

Освен това режимът на ползване на авиационна техника става разрешителен. Въвежда се забрана за въздушно пръскане с продукти за растителна защита. /Чл.107,т. 3 от ЗЗР/.

Като изключение от забраната по чл. 107, т. 3 продукти за растителна защита могат да се прилагат чрез въздушно пръскане само след писмено разрешение, издадено от директора на ОДБХ, при опасност за растенията и растителните продукти, когато е налице невъзможност за прилагане на продукти за растителна защита чрез специализирана наземна техника и оборудване.