Маслината е топлолюбиво и сухоустойчиво дръвче. Тя може да се отглежда в дома, но основното условие е температурата да не е минусова, защото маслиновото дръвче няма да издържи на силно застудяване. Това е единственият фактор, който може да ви попречи да отглежданите маслини в домашни условия. Затова може би е най-добре да ги отглеждате в саксии и контейнери и когато се застуди, да ги преместите в оранжерия или зимна градина.

Маслиновото дръвче трябва да се отглежда в кисело-алкална почва, а колкото по-богата е тя на минерали и витамини, толкова повече листа ще има маслината. Дренажът на почвата е много важен. Най-подходящото време за засаждане е пролетта и есента.

Садете в глинеста почвена смес и саксия, която е с диаметър поне 25 см. Коренът се засажда на дълбочина около 30 см.

Какви са грижите:

Не поливайте твърде много маслината и изчакайте почвата леко да изсъхне, преди да я полеете пак. Отглеждайте на слънчево място със западно или южно изложение. Колкото по-голямо е маслиновото дръвче, толкова по-ниски температури може да издържи, но не очаквайте твърде много - може да понесе до -7 градуса и то не за дълъг период от време.

Редовното подрязване на маслиновото дръвче му помага да запази формата си. Никога не подрязвайте през зимата, само от средата на пролетта, до ранните летни месеци.

Имайте предвид, че маслиновите дръвчета са бавно растящи и затова трябва да се пресаждат на всеки 2-3 години. Макар да изглежда лесно, трябва да се отбележи, че отглеждането на маслиново дръвче е предизвикателство, затова трябва да се консултирате с опитен градинар, който да ви даде насоки.