Пъпките при лозата изпълняват най-важните репродуктивни и вегетативни функции.

В тях се формира плодът на лозата, а тези, които ще бъдат оставени при резитбата, ще предопределят в най-голяма степен броя на леторастите, които ще се развият, и добивът, който ще се получи.

Лозата образува сложни пъпки, които се наричат очи. В зависимост от времето на прорастване, родовитостта и разположението по пръчките и главината се различават ъглови очи, черно око, летни пъпки, зимни очи и спящи пъпки.

Как да ги отличите

В основата на лозовата пръчка, до двегодишната дървесина, се намират ъгловите очи. Те са няколко на брой, дребни и трудно забележими.

Над тях също в основата на пръчката се намира черното око. При повечето сортове то дава безплодни леторасти, затова при резитба общо взето се пренебрегва. Но трябва да се знае, че в райони с по-топъл климат и при по-родовити сортове грозде като Памид, Димят, Гъмза и покаралите от черните очи леторасти са родовити

По възлите на летораста в пазвите на листните дръжки през пролетта и през лятото се образуват пъпки, които прорастват през същия вегетационен период - те се наричат летни пъпки. От тях се развиват страничните леторасти - т.е. колтуците.

Също в пазвите на листните дръжки, до основата на колтуците, през вегетационния период се образуват и втори вид пъпки, които за разлика от летните прорастват едва на следващата пролет, след като презимуват - това са зимните очи.

Зимното око е сложно

То се състои от една главна и няколко резервни пъпки. Главната е по-силно развита и обикновено само тя покарва през пролетта. В по-редки случаи заедно с нея може да се развият и резервни пъпки на лозата. Именно тогава се получават два и повече летораста от едно око.

Отвън зимното око е обвито с две дебели люспи, а под тях се намира слой мъх, който заедно с люспите предпазва пъпките от студ и повреди.

Тези пъпки могат да се видят по възлите на узрелите пръчки.