Броколите са един от най-богатите на хранителни съставки зеленчуци. Те са свръх богати на витамини, пълни са с влакнини и фитохимикали, които се справят с болестите.

Суровите броколи са любима добавка в платата от сурови зеленчуци или в салатите.

Съцветията им могат да бъдат задушени с чесън и зехтин и добавени в самото начало в зеленчуковия миш-маш или задушени и гарнирани със сос от сирене, бял сос или нискокалоричен дресинг от пресен лимон, сол и пипер.

Задушените в малко мазнина цветове са чудесно допълнение към пици и като вкусна украса в кешове или омлети със сирене. Стъблата и листата могат да се сварят в пилешки бульон като основа за крем супа от броколи. Направете пюре от сварените зеленчуци, добавете прясно мляко или сметана и подправете на вкус със сол, пипер и малко сушен риган.